Bugün 9 Eylül. Güzel İzmir’im… İzmir’in kurtuluş günü. Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası… Bir kez daha Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı, minnet ve derin bir özlemle anıyorum.
Fikirleri ve devrimleriyle, çağımıza ve geleceğimize ışık tutan, tüm dünyanın saygı, Türk Milletinin ise varlığı ile onur duyduğu Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü halen anlayamayan, fikirlerini benimseyemeyen, küçük beyinli, tarikat cemaat zır cahilleri utanmadan “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sözüne dil uzatıyor.
Bir çoğunuzun belki de ilk defa duyduğu osilasyon, herhangi bir ölçülebilenin, genelde bir denge noktasındaki merkezi değere göre veya iki ya da daha fazla durum arasında genellikle zamana göre tekrarlanan değişikliklere verilen addır. Fiziksel sistemlerde, biyolojik sistemlerde, sosyolojide ve ekonomide de kullanılır. Ama gelin haftanın olaylarına bir bakalım daha sonra hava trafik kontrolörleri için osilasyona döneriz.
Bogorad sendromu yani timsah gözyaşları sendromu yüz sinirinin zedelenmesi sonucu ortaya çıkan bir nörolojik bozukluktur aslında. Ama Etimolojik kökeni günümüzden yaklaşık 1.700 yıl öncesine dayanan “Timsah Gözyaşı” ifadesi, yeterince samimi görünmeyen ya da üzgünmüş gibi davranan kişiler için de kullanılır.
Adalet… Ne güzel bir kelime… Eşit olmak, eşit kılmak, denge, doğru davranmak… Sıralamaya devam edebiliriz. Adaletin bir gün herkese ihtiyacı olacağı gerçeği ile haftaya başlayalım…
Hava trafik kontrolörleri olayında yeni bir gelişme yaşandı. Son olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi ve düğmeye bastı. Hatırlayacağınız üzere arapsaçına dönen Türk Hava Yolları ile sendika olayını da yine kendisi çözmüştü. Acaba alt kadrolar neden bu işi çözemiyor?
Tercümanlık, mahkemede memuriyet, öğretmenlik, danışmanlık, gazetecilik, yazarlık, savcılık, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kurucusu, Kıbrıs Türklerinin yol göstericisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı, kahraman, elde tüfek sıcak çatışmalara giren, kod adı Toros olan Rahmetli Rauf Denktaş’ı KKTC’nin kuruluşunun 50. Yılında bir kez daha saygı, özlem ve minnetle anıyorum.
Herkese iyi haftalar. Geçtiğimiz hafta yorumlar kısmına Türkiye'deki gecikmeler Avrupa Hava Sahası sebebiyle yaşanıyor diye yazan talihsiz okurlarım arasında çekiliş yapacağımı belirtmiştim. Neyse ki kimse çıkmadı. Sevindim!
Çocukluk yıllarımızdan beri bir gelenek haline gelmiştir ödüller. Karnede taktir olsun bisiklet, teşekkür olsun uzaktan kumandalı araba, üniversiteyi bitir motor, evlen ev… Prim, kupa, madalya… Sayarız da sayarız ödülleri…
Son zamanlarda artan hayat pahalılığı sebebiyle çalışan ve tek maaşla geçinmek durumunda olan herkes zorda. Tabi ki bunu birkaç yerden maaş alanların anlaması güç.
TUSAŞ’taki görevinden ayrılan Prof.Dr. Temel Kotil, hiç şüphesiz Türk havacılık sektörünün en önemli isimlerden biri olarak şimdiden tarihte yerini aldı.
Yeni bir haftada sizlere nereden ulaşırım diye düşünürken, okunma sayılarını görünce bu tasamın yersiz olduğunu gördüm. Sanıyorum bir yolunu bulmuş ve erişime engellenmiş sitemize giriş yapabilmişsiniz.
Türk Hava Yolları’nın Olağan Genel Kurulu yapıldı. Ben de orada hazır bulundum. Daha önce defalarca Ahmet Bolat’ın koltuğunu koruyacağını düşündüğümü belirtmiştim. Nitekim beklentim yönünde oldu.
Türkiye'nin bugün dünyada en bilinen markası haline gelen Türk Hava Yolları (THY), tam 91 yıl önce 20 Mayıs 1933 tarihinde, Devlet Hava Yolları İşletmesi adıyla kuruldu. 5 uçaktan yüzlerce uçağa, on binlerce perosonele… Doğum günün kutlu olsun THY…
Bu haftaki yazıma başlamadan önce Sevgili Dayım Emekli Kaptan Pilot Metin İnce’nin vefatı dolayısıyla arayan, mesaj gönderen, yanımızda duran kısacası acımızı paylaşan tüm dostlarımıza sonsuz teşekkürler.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden her 24 Nisan’da olduğu gibi yine Soykırım ifadesini kullandı. Ermeni soykırımında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuyoruz ve asla unutmama taahhütlümüzü yineliyoruz dedi. Dışişleri Bakanlığından da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.
Türk milleti olarak çok severiz kahveyi…Mağazaya gireriz çay mı kahve mi diye sorulur. Kahvenin 40 yıl hatırı vardır. Kahve ayrı bir kültürdür bizim için..
Türkiye önemli bir seçim döneminden geçti ve yine birçok meslek kolu gibi havacılık çalışanları unutuldu. Teknolojinin ve kabiliyetlerin bu kadar geliştiği bir çağda halen bazı şeylerin değişmemesi gerçekten üzüntü verici.
Üç maymunu Türkiye’de kime sorsanız görmedim, duymadım ve söylemedim anlamında olduğunu söyler. Halbuki üç maymunun asıl simgelediği şey bambaşkadır. Eski Japon Köshin Folkloru geleneklerine göre Mizaru, Kikazaru, İwazaru isimli üç maymun bilge maymunlardır.
Emekli, yani emek harcanarak elde edilen, belirli bir süre çalıştıktan sonra ödediği pirimler sebebiyle kendisine aylık bağlanmış kişi… Emek harcayan kişi! Çalışan kişi!