22 Haziran 2020, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

İptal edilen uçuşların ücret iadesi

Merhaba, Hem yolcu hem havayolu için avantajlar içeren erken rezervasyon sistemi  ‘’ Korona salgını ‘’  nedeniyle yaşanan uçuş iptalleri ile  iki tarafı da üzen bir duruma geldi. Bu konunun farklı yönlerini  sizlere sunmaya çalışacağım.

Kısaca değineceğim konu başlıkları;

  • Havayolu erken rezervasyon satışları
  • Uçuşların koltuk başına marjinal maliyeti etkisi
  • Havayolları iptal edilen uçuşların ücretini nakit olarak iade  etmek zorunda mı ?   ( Kısa cevap : Evet  )
  • Uçak bilet satışı ve ücret iadesinin hukuki analizi
  • Ücret iadesi için havayolları niçin ipe un seriyor ?
  • Yolcu ve havayolunu  memnun edecek çözümler olabilir mi?

Havayolları aylar sonra yapacağı  bir uçuşun parasını çok daha  önce almak ve  satılmayan koltukları daha yüksek fiyattan satma imkanı bulduğu erken rezervasyon satışlarını çok seviyor. Kampanya yaparak görece ucuz satılan biletler ile aylar önce nakit girişi sağlanmakta  böylece belli bir doluluk sağlandıktan sonra  diğer koltuklar ortalama ücretten  daha yüksek rakamlar üzerinden  satılabilmektedir.

Havayolları ucuza sattığı biletin acısını belli bir  doluluk oranı yakalandıktan sonra   satış yaptığı  diğer koltuklar ile telafi etmektedir. Sonradan  satılan bu  koltukların marjinal maliyeti çok düşük olduğu halde tam aksine  genelde en yüksek fiyatlar ile satış yapılmaktadır. Yüksek fiyattan satış yapılamayacağı ve koltuğun boş kalacağı anlaşılırsa o zaman da promosyon  fiyat  uygulanıp normal ücretten daha düşük fiyata bile satış yapıldığını görebilirsiniz. Bu durumda çok dikkatli olmak gerekiyor havayolları nakit döngüsü içinde çok önemli yer tutan  erken rezervasyon satışların cazibesini gölgelememek gerekiyor.

Sektör dışı okuyucular için basit bir örneğe bakalım, Maliyetinin 1 milyon tl   olduğunu var saydığımız   İstanbul-Tokyo uçuşu için ilk satılan bileti 5000 tl karşılığı sattığınızı ve  sonrasında  hiç bilet satamadığınızı düşünün, tarifeli bir sefer olarak bu uçuşu gerçekleştirdiğinizde uçuş maliyetiniz 1 milyon tl ve uçuş cirosu 5000 tl olacaktır. Bu tek  yolcunun  marjinal maliyeti 1 milyon tl demektir. Oysa bu ücretten 200 bilet satılmış olsaydı uçuşun tüm maliyeti karşılanmış ve  201. Koltuk ve sonrası için koltuk başına marjinal maliyet  sadece yüz liralar civarında olacaktı. Havayolu da daha yüksek ücretten satış yaparak sadece maliyeti kurtarmak değil kar maksadını da gerçekleştirmiş olacaktı.                                        

(az yolcu ile uçuş olağandır fakat tek yolcu ile uçuş çok nadir de olsa mümkündür)  https://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/aseman-airlines-4-ay-sonra-sadece-bir-yolcu-ile-basladi.html)

Buraya kadar hiçbir sorun yok çünkü şartlar önceden ilan edilmiş durumda ve tüm taraflar razılar. Sorun, uçuşun iptal edilmesi veya uçuşun normal süreden daha  fazla rötarlı olması durumunda ortaya çıkıyor. Havayolu bazında farklı uygulamalar olmakla beraber Avrupa birliği havayolları ve ülkemizde bu konuda standart bir uygulama var. Salgın hastalık dışında normal zamanlarda da uçuşların iptali, rutin dışı ertelenmesi veya fazla yolcuya satış yapıldığı için (overbook) uçamadığınız / geç uçtuğunuz  durumlarda tazminat hakkınız olup  konuyla ilgili  AB hukukunda EC 261/2004 düzenlemesi bizim hukukumuzda da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 3/12/2011 tarihli ve 28131 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ( SHY-YOLCU) düzenlemesi  / yönetmelik bulunmaktadır.  

Corona virus salgınına kadar  uçuş iptalleri çok sorun olmayan bir konu idi ne zaman ki salgın nedeniyle neredeyse tüm uçuşlar iptal edildi işte o zaman şapka düştü kel göründü. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim ; Havayollarının korona virüs salgını nedeniyle iptal ettiği uçuşlar için ödediğiniz ücretleri nakit olarak aynen  iade alma hakkınız var. Eğer uçuş iptali  salgın hastalık zorunluluğu değil de havayolunun kendi kusuru nedeniyle olsaydı  ayrıca tazminat hakkınız da   olacaktı.

5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (g)  bendine dayanarak hazırlanan  SHY-YOLCU yönetmeliği de dahil Havacılık otoritelerinin yolcu lehine düzenlemelerini  ve kargaşa olmaması için proaktif davranarak 2 aylık  bilet iade süresi duyurusu  vb. çalışmalarını  olumlu buluyorum bununla birlikte konunun daha farklı yönlerini de belirtmem gerekiyor. Çünkü sadece 5431 sayılı kanuna dayanılarak hazırlanan yönetmelik ile ticaret kanunundan borçlar kanuna oradan tüketici hakları mevzuatına pek çok yönü bulunan satış sözleşmesinin ihlali ile ilgili  ücret iadesi için  süre ilanı hukuken sorunlu gözüküyor.   

Bilet satın alarak havayolu ile bir sözleşme yapmış oluyorsunuz haliyle artık borçlar kanunu, ticaret kanunu, tüketici hakları kanunu  ve diğer pek çok mevzuat hükmü devreye giriyor. Sivil Havacılık otoritesi  tarafından ilan edilen   uçuşlar başladıktan 2 ay sonra   ücret iadesi  yapılacağını ilan etmesi  tüketici hakları ve ilgili  diğer mevzuat ile çeliştiği için en nazik ifade ile tartışmalıdır. Bu şekilde süre tayinini  kabul ettik diyelim peki Sivil Havacılık otoritesi   2 ay değil de 2 yıl dese ne olacaktı?

Sözleşme nedir ? size hangi hakları vermektedir ? Tarafların sorumluluk sınırları nedir ?  Sözleşme ( TDK sözlük )  : Hukuki sonuç doğurmak amacıyla iki veya daha çok kişinin, kuruluşun karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla gerçekleşen işlem, bağıt, akit, mukavele, kontrat.

İlginçtir literatürde akit kavramı güncellenirken “yazılaşma“ denmemiş “sözleşme” denmiş. Yani söz gerçekten senetmiş. Mevzuatımıza göre  akit (sözleşme) karşılıklı rıza ile kurulur  ve istisnalar hariç şekle tabii değildir. İstisnalara bir örnek araç satışı olup noter satışı zorunludur oysa uçak biletinin arzı ( icap) ve yolcunun satın alması (kabul) ile havayolu ile yolcu arasında sözleşme yapılmış olur. Havayolu size bu uçuşu sağlayamaz ise  mevcut mevzuatımıza göre ücret iadesi ve tazminat hakkınız doğar  bunun için belirli  bir süre beklemenize de gerek yoktur. Uçuşun iptali havayolunun kusuru dışında ise tazminat hakkınız olmaz sadece ücret iadesi hakkınız olur. Yani sivil havacılık otoritesinin ücret iadesi için  süre tayinini  yaşanan olağanüstü salgın ve milli şirketlerimizi korumak için insani olarak anlayışla karşılasak bile hukuki olarak ücret iade talebinizin dayanağı olan genel hukuk kuralları ve ilgili mevzuat tüketici haklarını korumaktadır. Kolaylıkla ve hukuki bir destek almadan şahsen tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvuru yapabilirsiniz.

Havayolları ısrarla iptal uçuşlar için ücret iadesi yerine tarih değişikliği, parkur değişikliği ve bazı alternatif haklar sunmaya çalışıyor. Bunun temel sebebi ise verilmeyen hizmet için alınan erken rezervasyon  ücretlerinin  kısmen ya da tamamen çoktan harcanmış olması  ve bu miktarın kimi havayollarında milyar dolarlar üzerinde olmasından kaynaklanıyor. Mevcut uygulamalar ile yolcu memnuniyeti zor gözüküyor. Örneğin bazı havayolları  100 usd  bilet iadesi için 120  usd bilet hakkı teklifi  cazip değil çünkü  salgın öncesi 100 usd bilet ücreti olan bir uçuş ileri bir tarihte  150 usd olursa bırakın  yolcunun 20 usd avantaj sağlamasını tam aksine  30  usd zararı olur.

Yolcu nasıl mutlu olur ? Havayolu teklifleri cazip  olmalı. Havayolları, 2-3 yıl süresince tam kapasite uçamayacaklarını , güncel doluluk oranının ortalama % 50 civarında olduğunu  söylüyor. Bu durumda uzunca bir süre uçuşlarda boş koltuklar olacak demektir. Bu boş koltuklar  salgın dönemi uçuş iptalleri ile kısıtlı olmak üzere bilet ücret iadesi talep eden yolcuları memnun etmek için kullanılabilir. İptal edilen uçuş hakları geçerli + uygun hatlarda ücretsiz bir uçuş daha  sunulabilir. Böylece havayolları ücret iade yükünden kurtulur, havayolu nakit akışı negatif etkilenmez ve yolcuları da mutlu olur.   Terzi işi uğraşmayalım konfeksiyon olsun derseniz o zaman peşin  alınan paraların  nakit iadesi zorunlu olur  ki bu durum nakit döngüsünü bozarak havayollarına ciddi zararlar verebilir.

AB kuralları  yolcuların 7 gün içinde geri ödeme almasını gerektirdiği halde bazı havayolu firmalarının  geri ödemelerin yerine seyahat kuponları veya ücretsiz bir rebooking (rezervasyon değişikliği / yeniden rezervasyon) opsiyonu sunduğunu görüyoruz.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avrupa Komisyonu'nun ulaşımdan sorumlu üyesi  Adina Valean:   Ücret iadesi dışında ki alternatiflerin tam bir seçenek olmayacağını , Eğer hava yolları 'açığa alma' seçeneğini kullanmak istiyorsa, enerjilerini bu seçeneği çekici hale getirmek için harcamalılar, yolcuların arzu ederlerse para iadesi haklarını kullanmasına izin vermeliler, diyor.

Avrupa tüketici hakları örgütü BEUC ise, hava yolu endüstrisine 'kefalet ödeyenlerin' yolcular olmaması gerektiğini belirtiyor.

Ülkemize bakarsak corona virüs salgını sonrası  25 mart 2020 tarihli resmi gazete de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile  yolcuların bilet ücret  iadesini nakit olarak alabilmesi için  uçuşların başlamasından sonra ki 3. ay itibariyle  mümkün olabileceği belirtilmiştir. Burada iyi niyetle  hem yolcuların hakkını teyit hem de havayollarının nakit akışını bozmamak düşüncesi olduğu gözüküyor. Bunun altı doldurulmak kaydıyla hakkaniyetli bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.

Yukarda izah etmeye çalıştığım üzere  bu  bekleme süresinin hukuken tartışmalı  olduğunu düşünüyorum. Ücret iade hakkınız için hemen talepte bulunabilirsiniz bununla birlikte  bir kaç haftalık  süre kazanmak   için sıra dışı (çoğunluktan farklı)  hukuki bir yöntem ile kendinizi yormak ve sabrınızı zorlamak  yerine sivil havacılık tarafından ilan edilen süreyi  beklemenizi tavsiye ederim.

Saygılarımla

Erdal Gülmez

İptal edilen uçuşların ücret iadesi

Yorumlar

Sinan ~ 4 yıl önce
THY ve devlet kurumları bilet iade konusunda vatandaşın derdine çare olmuyor. Yurtdışına aldığınız bileti ancak yurtdışına kullanabiliyorsunuz. Sanki her yıl yurtdışına giden kişilermişiz gibi. İnsanlarla dalga geçiyorlar. THY geri bildirim yolluyorsunuz, verilen cevap THY satış ofisine uğrayın diyor, ücret iadesi olacak mı diyorsunuz cevap yok. Satış Ofisine gidiyorsunuz Çin Seddi gibi Nuh diyor Peygamber demiyor. Promosyon biletlerin ücret iadesi yok, Ancak ben mi uçamamışın sen mi. Uçamayan müşteriye yönelik kural konulmuş, havayolu uçamazsa yapılacak işlem yok. Herkes duvar. Lütfen insanların sabrını sınamasınlar. Doğru dürüst bir kural koyup uygulasınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY YÖNETİMİ İYİ OKU ~ 4 yıl önce
1-EVİME HACİZ GELDİ 2-BAYRAMI ZEHİR ETTİNİZ 3-HAKKIMI SİZE HELAL ETMİYORUM ÇÖZÜM: 1-YER PERSONELİ VE YEKNİĞİN MAAŞINDAN HİÇ KESİNTİ YAPMA 2-PEGASUSUN YAPTIĞINI YAP,KABİN KOKPİTE PART TİME UYGULA..MADEMKİ ŞU SIRALAR PİLOT KABİN MEMURU FAZLASI VAR..15 GÜN UÇUR 15GÜN BOŞ GÜN VER YARIM MAAŞ ÖDE....UÇUŞLAR ARTINCA 20 GÜN UÇUR 20 GÜNLÜK MAAŞ VER..ÇOK BASİT..PEGASUS SUNEX BUNU YAPIYOR 3-PİLOT DÜŞMANLIĞINI BIRAK 4-ŞARK KURNAZLIĞI YAPMA,YAPTIĞINIZ TEKLİF YÜZDE 70 KESİNTİYE DENK GELİYOR 5-AMA SİZİN NİYET PEGASUS GİBİ PART TİME UYGULAMAK DEĞİL...YÜZDE 30 MAAŞLA TÜM AY UÇURMAK. 6-ŞU ANDA KAPTANA TEKLİF ETTİĞİNŞZ MAAŞ 3000EURO,FO YA İSE 2000 EURO...BU PARAYA HİÇBİR YABANCI UÇMAZ..BİR KAPTAN PİLOT BURADA KİRA VS DÜŞTÜKTEN SONRA AİLESİNE ANCAK 1500 EURO GÖNDEREBİLİR..BİR KAPTAN PİLOT ÜLKESİNDE BENZİNCİDE ÇALIŞSA BİLE DAHA ÇOK KAZANIR..YANİ KAPTANA TEKLİF ETTİĞİNİZ MAAŞ ONUN ÜLKESİNDEKİ ASGARİ ÜCRETİN BİLE ALTINDA. 7-TÜRK YADA YABANCI HİÇBİR PİLOT BU TEKLİF ETTİĞİNİZ ŞARTLARDA UÇMAZ BU KADAR RİSKİ ALMAZ GECE GÜNDÜZ EVİNDEN UZAKTA BU İŞİ BU PARAYA YAPMAZ..BUNU ANLAYIN ARTIK...BU ŞEKİLDE ANCAK BİKAÇ AY İDARE EDERSİNİZ SONRA UÇUŞLAR AÇILINCA ŞİRKETTEN TOPLU KAÇIŞLARI GÖRÜRSÜNÜZ..SONRA YİNE MAAŞLARI ARTTIRIP PİLOT ARARSINIZ. 8-HERKESİN ÖDEMELERİ KREDİ BORÇLARI EV TAKSİTLERİ YADA BAKTIĞI İNSANLAR VAR...Bİ ÇIKIP SORUN EKİBE EVLERİNİ ARABALARINI SATIYOR İNSANLAR..KİRALARINI ÖDEYEMİYOR ARTIK..5 AY KISA ÇALIŞMA UYGULAYARAK ZATEN YILIN YARISINI PİLOTLARA PARA VERMEDEN GEÇİRDİNİZ...BU YAPTIĞINIZ UÇUŞ EMNİYETSİZLİĞİ YARATIYOR...HERKESİN KAFASINDA BORÇLARI NASIL ÖDEYECEĞİM HESABI DÖNÜYOR..THY DA ALLAH KORUSUN EN UFAK Bİ KAZA OLURSA 10 YIL GERİYE GİDER..ŞU ANDA ŞİRKETTE TÜM PERSONEL MUTSUZ VE HUZURSUZ..ARTIK HERKES VERSİN TAZMİNATIMIZI AYRILALIM ŞİRKETTEN BU PARAYA BU KADAR RİSK ALMAM DİYOR. 9-PANDEMİDEN ÖNCE KABİN KOKPİTİN MAAŞINDAKİ VERGİYİ YÜZDE 300 ARTTIRDINIZ.PEGASUS SUNEX BU VERGİYİ BEN ÖDEYECEĞİM UÇUCULARDAN KESMEYECEĞİM DEDİ AMA THY BUNU UÇUCULARDAN KESTİ.PAZAR MESAİLERİNİ VE YOL PARALARINI İPTAL ETTİNİZ.ZATEN PANDEMİDEN ÖNCE UÇUCU EKİBİN MAAŞINI TÜRLÜ OYUNLARLA YÜZDE 20 GERİYE GÖTÜRDÜNÜZ.ŞİMDİDE Bİ YÜZDE 70 KESİNTİ DAHA YAPALIM 2022 YILINA KADAR DİYOSUNUZ.BU TEKLİF AKIL VİDAN VE MANTIK SINIRLARI DIŞINDADIR. 10-PİLOT VE HOSTESLER HAZIR İŞTEN ATILMAYA TAZMİNATI VERİN GİDELİM 11-ARTIK İYİCE ÇIĞIRDAN ÇIKTINIZ..BU ŞEKİLDE BASKILARINIZI YEMİYECEK NOKTADA İNSANLAR..ATARLARSA ATSINLAR MODUNDAYIZ. 12-VİCDANINIZ ALLAH KORKUNUZ YOK 13-BU VAKİTTEN SONRA ELİNİZDEN GELENİ YAPIN..KENDİSİNE PARA KAZANDIRAN HER RİSKİ ALAN PİLOTLARAINA BU KADAR DÜŞMAN Bİ ŞİRKET MANTIĞI NASIL OLABİLİR. 14-THY YÖNETİMİ ARTIL BİLETİNİZİ REİS KESECEK.SİZ THY NA ZARAR VERİP BATIRMAYA ÇALIŞIYOSUNUZ..YÖNETEMEDİNİZ..MAĞDUR AİLELER YARATTINIZ GÖZÜNÜZÜ EMEKÇİNİN PARASINA DİKTİNİZ. ÖZET: PİLOT VE KABŞN MEMURLARI PARAGÖZ DEĞİLDİR.HER ZAMAN ŞİRKETİMŞZ İÇİN FEDAKARLIK YAPARIZ.ALIN SİZE NET TEKLİF..MAAŞ VE HAKLARA DOKUNMA NE KADAR UÇURUYOSAN O KADAR MAAŞ VER PEGASUS GİBİ..1 HAFTA UÇUR MAAŞIN YÜZDE 25 Nİ VER..İKİ HAFTA UÇUR YÜZDE ELLİSİNİ VER..BU KADAR BASİT VE NETTTTTTTT...PEGASUS SUNEX BUNU YAPIYOR VE TÜM UÇUCULAR MUTLU..ALIN SİZE FEDAKARLIK...AMA SİZİN NİYET KÖTÜ TÜM AY UÇURAYIM YÜZDE 30 MAAŞ VEREYİM EMEK HIRSIZLIĞI VE PANDEMİ FIRSATÇILIĞI YAPIYOSUNUZ..SİZ BİZLERİ APTALMI SANIYOSUNUZ ...KİMSE BU PARAYA BU RİSKİ ALMAZ..BU İŞİ DAHA FAZLA UZATMAYIN..HEM UÇUŞ EMNİYETSİZLİĞİ YARATIYOSUNUZ HEMDE AİLELERİ MAĞDUR EDİYORSUNUZ..DAHA FAZLA BU İŞİ UZATIRSANIZ SİZ KOLTUĞUNUZDA OTURAN YÖNETİM VE MÜDÜRLER UÇAĞI UÇURUN DER PİLOTLAR..ARTIK TEHDİT BASKILARINIZ SÖKMEZ..BIÇAK KEMİĞE DAYANDI NERDE İNCE ORDA KOPSUN...SENDİKA LÜTFEN MAAŞ İNDİRİMİ KONUSUNU BİLE KABUL ETMEYİN..UÇUŞLAR ARTTI..ARTIYOR..YER PESONELİNİN TWKNİĞİN MAAŞINDAN HİÇ İNDİRİM OLMASIN..KABİN KOKPİT İSE PART TİME OLSUN..UÇUŞLAR ARTTIKÇA MAAŞLARDA ONA GÖRE VERİLİR..ÇOK BASİT FEDAKARCA VİCADNİ VE AHLAKİ BİR TEKLİF..NET VE BASİT..THY YÖNETİMİ REİS SİZŞN THY NIN ALTINA DİNAMİT SOKTUĞUNUZU ÖĞRENDİ..YAKINDA AEKANIZSAN EL SALLAYACAĞIZ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Manşet ~ 4 yıl önce
Erdal Bey, uçuş iptallerine ilişkin hukuki, idari ve işletme yönünden geniş bir bakış açısıyla hem ulusal hem de uluslararası mevzuat gözönünde bulundurularak son derece nitelikli bir yazı kaleme almış ve son derece güncel bir konuyu başarılı bir şekilde yorumlamışsınız. Pegasus müşterisiyim, olağanüstü koşullarda herkesin bir mağduriyeti olacağı kesin, Ama uçuş iptalinden dolayı bilet bedellerinin geç de olsa iade edilmesi halinde sorun yaşanılmayacağını düşünüyorum. Pegasus'un ücret iade tarihi konusunda müşterilerini e posta ya da sms ile bilgilendirmesi belirsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik katkı sağlayacaktır. Manşet olacak bir yazı hazırlamışsınız ellerinize sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IST TK ~ 4 yıl önce
Ankara - Diyarbakır bir uçuş bileti alınmış, ücreti farazi 250TL. Ya da Gaziantep - İstanbul - Frankfurt bileti, 3500TL. Veya başka bir hat, başka bir ücret, örnekler böyle uzar gider. Şimdi bireysel bakalım. Ben ilk uçuşa 4 kişilik bilet almışım toplam 1000TL ödeme yapmışım. Veya ikinci uçuşa 2 kişilik biletim var, 7bin TL ödemişim. Hep "marjinal fayda" dan bahsettik ya. Bu parayı 2 ay sonra almanın bana vereceği "marjinal zarar" ile yuzbinlerce yolcuya aynı anda iade yapan bir şirketin uğrayacağı "marjinal zararı" bir karşılaştırmalı. Sorulması gereken soru, biz buraya "hakkımız olan üzümleri almaya mı geldik, yoksa bağı bozmaya mı?" Elbette ki bozulan bağın yeniden kurulması için ödenen rakamlar ileride satılacak üzüm fiyatlarına yansıyacaktır... Maalesef enflasyon ve döviz kurları havacilikta fiyatlandırmaya anlık etki eden etmenler. Sizin Mart ayında aldığınız koltuk artık 1.5 katı fiyata satılıyor. Burada şirketimizin yolculara verdiği ama ne hikmetse onların sürekli görmezden geldiği bir hak var; Bu hak sayesinde biletinizi iade işlemi yapmaz ve "açık bilet" olarak bekletirseniz. Sadece aynı hatta değil, aynı bölgeye yapacağınız bir uçuşa "ücretsiz olarak" değiştirme izniniz mevcut. Bu ne demek kabaca söyleyelim. Sizin aldığınız 250TL tutarındaki Ankara - Diyarbakır biletini daha pahalı olan 450TL'lik Ankara - Trabzon ucusuna " 1 kuruş vermeden" değiştirme hakkınız mevcut. Veya 3500TL ödenen Gaziantep - İstanbul - Frankfurt biletini Van - İstanbul - Paris hattına ücretsiz değiştirebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken o 250TL'leri, 3500TL'leri almak yerine biletinizi "açık bilet" olarak tutmak. Üstelik normalde "satın alındıktan sonra 1 yıl geçerli olan" bu biletleri THY 31 Aralık 2021 tarihine kadar yani önümüzdeki yılın sonuna kadar kullanabilme hakkı verdi. Gelelim sonuca: 3 ay önce ödediğiniz bilet ücretini hemen alarak daha sonra uçmak istediğinizde "güncel" ve muhtemelen daha yüksek ücretler ile bilet almak mı? Ya da zaten ödeyip butcenizden çıkan o parayı geri almayarak ileride ödeyeceğiniz daha yüksek meblağlardan tasarruf etmek mi? Hangisi daha mantıklı ise onu yapmanız dileğiyle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adalet ~ 4 yıl önce
Havalimanın kirası ötelenir,havayollarına destek akar ama vatandaşa bilet iadesi yok.ne güzel dünya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ayris ~ 4 yıl önce
merhaba, keşke anlattığınız gibi olsa. maalesef bileti ücretsiz değiştirmiyor Pegasus. Pandemi nedeni ile iptal olan uçuşumu eylülde aynı güzergahta yapmak istedim, açığa alınan bileti aynı yönde kullanmak istedim ama ödediğim bilet fiyatının aynısını istediler benden ,sanki ben bilet satın almadım da pegasusa para yatırdım da o da bilet almaya yetmedi, biraz daha ekleyin olur der gibi. ben bileti satın aldıysam , benden kaynaklı olmayan iptal olduysa o bileti bi kuruş odemden kullanabilmem gerekiyor haklısınız , ama pratikte maalesef oyle olmuyormuş , extra ücret istediler o bilet için . bu sefer ücret iadesi istedeim . cezaymış, vergi kesintisi , en komiği de chekin ücreti kesintisi diye sıralayıp bilet ücretinin sadece % 30unu ödeme yapacaklarını söylediler .

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000