Görüşmeleri devam eden 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde 26. Şubat 2013 tarihinde resmi arabulucu Prof. Dr. Sayın Gülsevil Alpagut taraflarla yaptığı ilk görüşmede resmi uyuşmazlık zaptı tutmuştur. Arabulucu olarak hep profesör atanmasını çok doğru bulmuyorum, sektörü bilen iki tarafın da kabul edebileceği Cem KOZLU gibi isimler niçin davet edilmez ? sanıyorum bu süreci prosedürün parçası görüyorlar ve ciddiye almıyorlar. ( arabulucunun arayı bulduğu bir örnek var mı acaba ? )
Mevzuata göre resmi uyuşmazlık raporunun sendikaya tebliği sonrası 60 gün içinde grev kararı alınması gerekiyor devamında pozitif bir gelişme olmazsa 6 gün önceden işverene tebliğ edilerek fiilen greve başlanabiliyor.
**
Peki taraflar hangi konularda anlaşamıyorlar ? Hava-İş sendikası basın bültenine göre temel uyuşmazlık konusu 2 adet ;
-THY A.O 24. Dönem toplu iş sözleşmesinde işverenin sendikanın üyelerinin talepleri olan yeni düzenlediği tekliflerini hiçbir şekilde tartışmaya yanaşmaması,
-Yine bir önceki toplu iş sözleşmesinde tam da grev kararı aşamasında THY Yönetiminin bazı AKP milletvekillerine yasa teklifi verdirerek getirdikleri grev yasağı sonucu, bu grev yasağına demokratik hakla karşı çıkan 305 üyemizi işten çıkarması ve işten çıkarılan bu üyelerimizin bilirkişi raporları ve mahkeme kararları ile kesinleşen işe iade kararlarının uygulanmaması .
Basın bültenine göre sendikanın diğer talepleri ;
-çalışanların özlük haklarını ilgilendiren prosedürlerin sendikanın onayı alınarak yayınlanması.
-part time personelin toplu iş sözleşmesi kapsamına alınması.
- kıdem kayıplarının giderilmesi. ( part –time ve belirli süreli personel için)
Yukarda yer alan talepler için greve gitmeyi personel kabul eder mi ?
Bu talepler için gidilecek bir grevi sendika savunabilir mi ?
İşveren sendikanın bu taleplerini makul bir şekilde karşılamayıp grevi göze alır mı ?
Lütfen taleplere bir daha bakın , soruların cevabını düşünün.
Talepler içinde en önemlisi ve tarafları en çok zorlayacak olan işten çıkarılan 305 personelin durumu
olarak gözüküyor. Burada her iki taraf içinde zor bir karar söz konusu. İşveren geri adım atmak
istemiyor bunu yönetim zafiyeti olarak görüyor sendika ise adamlarını harcatmış olmayı göze
alamıyor. Aslında işveren tarafının “ hukukun kararına uyma “ sözü çözüm olabilir.
Bu şekilde işe iade kararı alanların istihdamı ile sorun çözülür.Sendika ,işveren’den bu şekilde bir geri atım atmasını istiyorsa THY’nin elini güçlendirecek ve bu geri adımı savunabileceği bir yol bulması gerekiyor. Mesela istihdam garantisi karşılığında özür olabilir mi ?
Bunun dışındaki maddelere baktığınız zaman grev nedeni olabilecek içerikte bir uyuşmazlık yok. 305 personel konusu çözülürse grev olmaz. Peki çözülür mü derseniz bence çözülür çünkü aksi ne personelin,ne işverenin ne de sendikanın işine gelmez.
Sadece tarafları değil tüm ülkemizi etkileyecek bu sürecin aklı selim ile sürdürülmesi ve mutabakat ile bitmesini diliyorum.
**
Geçen haftanın önemli açıklamalarından biri THY’den geldi.KAP’a ( kamu aydınlatma platformu ) gönderilen açıklamada, MNG tekniğin hisselerinin devir alınacağı belirtiliyordu.Tabii hangi THY sorusunun cevabını bilmiyoruz, THY A.O mı ? THY Teknik A.Ş mi ? Habom mu ? yoksa yeni bir şirket kurup bu şirket mi devir alacak ? Hangi iştirak’in satın alacağı pratikte farklı sonuçlar doğurur.
Devir için rekabet kurumu onayı beklendiği yazılsa da bu onayın geleceğine hiç şüphem yok. THY kendi uçaklarının bakım ihtiyacını esas neden olarak gösterdiği için rekabete aykırılık olmaz.
Konunun hem uçak bakım yetkileri hem de sendikası olmayan bir şirkete sahip olma tarafları var bu nedenle önümüzdeki günler hareketli olacak gibi.
**
3.havalimanı ihale tarihi yaklaşırken hükümet tarafından hazine garantisi olabileceği gündeme getirildi, burada esas maksadın daha önce yaşanan ihale iptalleri nedeniyle tedirgin olan yabancı yatırımcıyı rahatlatmak böylece rekabetçi bir ortam sağlamak olduğunu düşünüyorum.(Bununla birlikte yabancı firmalara stratejik nedenlerle çok sıcak bakılmadığı görüşü de dillendiriliyor)
Firmalar açısından bakarsanız çok haklı bir çekince çünkü taslak bir fizibiliteye göre sadece hafriyat ( 1 milyar metreküp) için 10 milyar usd bütçe gerektiği söyleniyor bunun üstüne 4 milyar usd metro için derken rakamlar çok yükseliyor. 3. Havalimanı bölgesini başbakanın havadan incelemesi sonucu yılların sorunu olan AHL askeri bölgesi ile teneke mahallesi sorunun bir ay içinde çözülmesinin nedeni 3.havalimanının düşünülenden öte maliyeti nedeniyle yaşanacak gecikmeler mi acaba ?
Saygılarımla.
Erdal GÜLMEZ
Yorumlar Tüm Yorumlar (11)