Türk Hava Yolları üst yönetim maaşları geçtiğimiz haftanın en önemli konusu haline geldi hatırlayacaksınız. Ülkenin en tanınmış gazetecileri de bu konuyu gündemine aldı.
Sosyal medyada, internet sitelerinde ve çeşitli platformlarda maaş konusu epey konuşuldu. Maaş meselesinin bu kadar konuşulması ve gündeme gelmesi taraftarı pek değilim. Bazen okuyuculardan maaşlarla ya da ek ödemelerle ilgili haber yaptığımız için tepki de alıyoruz ama bu konunun gündeme taşınmasını istemeyenler kadar 'Haber var mı' diye bekleyenler de pek az değil.
Dolayısıyla birinin 'şu maaşı alıyor, şu kadar kazanıyor' gibi ifadelerle gündeme gelmesi pek benim tarzım değil.
Ancak buradaki konu aşağı doğru inmek açısından önem arz ediyor. Madem ki konu oydu, iki kelam de biz edelim.
THY üst yönetiminin maaşları dünyadaki örneklerine bakacak olursak dolar bazında makul, hatta düşük seviyede. Çünkü Türk Hava Yolları, Türkiye'nin dünyada tanınan en değerli markası. THY Genel Müdürünün 515 bin dolar yıllık maaş alıyor olması, THY seviyesindeki birçok şirketin CEO'sundan daha az bir gelir demek.
Ama bakış açısı biraz farklı yerlere kayarsa işin rengi değişiyor.
Mesela,
THY'de bir memurun yıllık maaşı ne kadar?
Kabin memurunun yıllık maaşı ne kadar?
Yer hizmetlerini sağlayan şirketin memurunun yıllık maaşı ne kadar?
Bu şirketin şefinin yıllık maaşı ne kadar?
THY'de bir büro çalışanının yıllık maaşı ne kadar?
İştirak şirketlerde çalışan insanların yıllık maaşı ne kadar?
Bir teknisyenin yıllık maaşı ne kadar?
Bu açıdan bakılırsa aradaki tarifi mümkün olmayan bir makas göreceksiniz. Asıl düşünülmesi gereken bu.
Koskoca THY'nin Genel Müdürünün 515 bin Dolar yıllık maaş alması elbette normal. Göze batmaz, batmamalı. Ama memur, şef, işçi gibi çalışanlarla bu kadar büyük fark olması THY'nin yarıştığı şirketlerin hangisinde var? Ben biraz inceledim, pek yok.
O zaman yapılması gerekenin ne olduğu belli. CEO maaşlarına bakarak hesap edersek sorun yok ama aradaki farka bakarsak bir adalet terazisi söz konusu olmalı. Yani, onların durumları ele alınmalı.
...............................................................................................................................
Geçtiğimiz hafta yazdığım CED bilet konusuna ufak bir iki ekleme yapmak istiyorum.
Biliyorsunuz CED bilet hakkı THY'nin tüm iştiraklerinde geçerli bir hak. Ancak kimin öncelikli olduğu, kimin uçtuğu, kimin uçamadığı meselesi sürekli gündemde. Özellikle tüm iştraklere tanındığından beri...
Mesela THY'nin yüzde yüz iştiraki olduğu şirketlerin çalışanları diğer iştiraklerin çalışanlarından öncelikli. THY zaten öncelikliydi, orada sorun yok. Ancak iştraklerin önceliğini böyle belirlemek ne kadar mantıklı? Ya da böyle bir fark olmalı mıydı?
Mesela Anadolujet AJET olduktan sonra PASS ve Ced hakları kayboldu. Bununla ilgili bir çalışma var mı? Varsa son durum ne bilen var mı?
Yorumlar