Her gün gece yarısından sabahın ilk ışıklarına kadar sürdürülen temizleme çalışmaları 15 gün sürecek. Temizleme çalışmalarının ardından pist, apron ve taksi yolları uluslararası standartlara uygun olarak tekrardan boyanacak.
Uzun zamandır yapılmadı
TT Havalimanı İşletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Ltd. Genel Müdürü Serhat Özçelik, uçakların iniş yaptıkları zaman uçağın ağırlığına bağlı olarak pistte lastik izi bıraktığını ve bunların zaman içerisinde kauçuk katmanı haline geldiğini kaydetti.
Yağışlı havalarda kauçuk katmanın uçaklar için güvenlik tehlikesi oluşturduğunu ve kayganlık yaptığını anlatan Özçelik, yurt dışından getirilen özel bir cihazla bunların temizlenmeye başlandığını belirtti.
Güvenlik açısından çok önemli
Serhat Özçelik, uçakların ve yolcuların güvenliği açısından gerekli olan ve konuş sayılarına göre temizlenme süresinin değiştiğini kaydetti.
Güneşli havalarda ise pistte oluşan kauçuğun pilotların gözüne güneşi yansıtıp tehlikeli olduğunu anlatan Özçelik, “Bu temizlemenin uçuş sayısına ve zemin durumuna bağlı olarak yapılması gerekir. Trafiğin yoğun olduğu havaalanlarında temizlenme süresi kısalıyor” dedi.
Temizlenme işlemi için ciddi bir parasal kaynak gerektiğini de ifade eden Özçelik, pistin temizlenmesi için Türkiye’den özel bir firma ile anlaştıklarını ancak araçların Almanya’dan getirildiğini belirtti.
Aletlerin 2 bin 500 bar basınçla yeri temizlediğini kaydeden Özçelik, bunun Ercan Havalimanı’na yaptıkları en önemli hizmetler arasında yer aldığını söyledi.
ICAO kurallarını uyguluyoruz
Özçelik, dünyadaki tüm havaalanlarının Uluslararası Havcılık Örgütü’nün (ICAO) kuralları tarafından işletildiğini ve Ercan’daki denetimi ise KKTC Sivil Havacılık Dairesi’nin yaptığını söyledi.
ICAO tarafından standartlara uygun pist, taksi yolları ve apron sahalarının yüzey şartlarının incelenmesi, değerlendirilmesi ile usul ve esasların açık olduğunu ifade eden Özçelik, şöyle devam etti:
“Havaalanı, pist ve taksi yollarının işletmeye verilmesi durumunda uçaklar tarafından kullanım yoğunluğuna bağlı olarak yüzey şartlarında değişme olmaktadır. Uçaklar piste her indiğinde ise lastik izi bırakmaktadırlar. Yüksek hızda piste inen uçaklar pist yüzeyinde tekerleğin temas ettiği alanlarda sürtünmenin yol açtığı yüksek ısıdan dolayı eriyip yüzey dokusuna yapışan lastik atıkları oluştururlar. Bu nedenle lastik izlerinin özel donanımlı araçlarla temizlenmesi gerekmektedir. Ercan’da şu anda bu işlem yapılmaktadır.” (Kıbrıs Gazetesi)
Yorumlar