PIA çalışanları protesto için siyah kol bantları ve kurdeleler takacaklarını duyurdu.
Türk Hava Yolları’nın Pakistan milli hava yolu şirketi PIA ile yaptığı anlaşma Pakistan içinde rahatsızlığa neden oldu. Pakistan ana muhalefet partisi, Pakistan Sivil Havacılık Dairesi, PIA çalışanları ve sendika anlaşmaya karşı seslerini yükseltmeye başladılar. Son olarak PIA çalışanları protesto için siyah kol bantları ve kurdeleler takacaklarını duyurdu.
Star gazetesi köşe yazarı Selim Atalay konuyu köşesine taşıdı;
THY ile varılan ilke anlaşması, Pakistan’ı karıştırmayı sürdürüyor.Pakistan Havayolları’nın (PIA), ABD ve Avrupa’daki bazı uçuş hatlarını THY’ye bırakacak olmasının PIA için iyi olmadığını savunanlar seslerini yükseltmekte.
Son yazımızda, Pakistan Senatosu’nun Savunma Komitesi olaya müdahil olmuştu. Şimdi anamuhalefet partisi PML-N’nin meclis grup başkanı Chaudhry Nisar Ali Han, PIA’dan bilgi istedi. Bir grup muhalif, PIA’nın Savunma Bakanlığı’na bağlı olması nedeniyle Bakanlığın anlaşmayı iptal etmesini istiyor. Pilotlar, uçuş mühendisleri, kabin memurları, yer görevlileri sendika ve dernekleri anlaşmaya karşı olduklarını duyurdu. Pakistan Sivil Havacılık Dairesi, “Anlaşmaya karşıyız” dedi. PIA çalışanları ve sendikalar anlaşma daha da ilerlerse Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini duyurdular. Yine çalışanlar, şu aşamada anlaşmayı protesto için siyah kol bantları ve kurdeleler takacaklar. PIA Yönetimi, iddiaların maksatlı olduğunu söylüyor, aynı zamanda THY ile -bağlayıcı olmayan bir tutanak- imzaladıklarını savunuyor.
Ne oluyor?PIA yorgun, yaşlı ve olanakları sınırlı bir şirket. Bir devlet şirketi. Devlet şirketlerinin başına gelen bütün... hani nasıl demeli... talihsizlikler, örneğin verimsizlik, aşırı kadrolaşma ve zarar etme, PIA’nın da başında. Yine şirketin her tarafı, Pakistan iç siyasetinin mozaiğini yansıtıyor. THY anlaşması, PIA için yapısal değişim demek. Değişim başlayınca, işin nereye gideceği belli olmaz. O yüzden gürültü var. Ve de THY ile anlaşmaya muhalefet artıyor, yayılıyor. PIA’nın, Chicago, New York, Amsterdam, Frankfurt, Milan, Rome, Barcelona, Birmingham ve Manchester uçuşlarını THY’ye bırakacağı anlaşılıyor. Pilotlar ve mürettebat için bu durum, -bu güzel kentlere uçamamak- demek. Normalde buralara uçan mürettebat harcırah alıyor. Uçuş süreleri uzadıkça, yol parası artıyor. Ayrıca mürettebat iki uçuş arası dinlenme sürelerini bu kentlerde geçiriyor, icabında Avrupa-Amerika havası alınıyor... Ayrıca New York ve Chicago dahil dış bürolar ya kapatılacak ya da 1-2 kişiye düşecek. Huzursuzluğun temel nedenleri bunlar. PIA’nın başka Avrupa uçuşları duruyor. Ama gözler, denizdeki balıkta. Yönetim -kimsenin ücreti kesilmeyecek- dese de, kimse kimseye güvenmiyor.
Sonuçta durum, Pakistan’da hükümet meselesi haline geliyor. Hükümet meclis çoğunluğunu önceki hafta kaybetti ve usulen yerinde duruyor. PIA üzerinden kapsamlı siyasi-kişisel hesaplaşmalar yaşanıyor.
Dostluk kardeşlik cüzdanİlginç olan, bütün bu işler olurken, Pakistan medyasında ya da ilgililerin açıklamalarında ‘Dost-Kardeş Türkiye’ teması hiç yok. Halbuki Türkiye’de, Pakistan konusunda müthiş bir sempati ve duygusallık vardır. Pakistan’da kimse açıktan -Arkadaşlar, kardeş Türkiye’nin havayoluyla bir anlaşma yapılmış. İşin ucunda Türkiye varsa, doğrudur. Uçuşlarla İstanbul’a gideceğiz...- demiyor. Aslında dememesi de normal. Dostluk başka, alışveriş başkadır.
Ve de doğru olan, ticari anlaşmaların ticari kapsamda kalması. Ekonomik ve ticari konularda duygusallığa yer ve gerek olmadığını Pakistan’da PIA olayında görmekteyiz. Bireysel olarak tabii ki Pakistan halkının Türkiye’ye sevgi ve sempatisi vardır. Ama bu sempati, dış hat uçuşları sözkonusu olunca yerini başka önceliklere bırakıyor. Ülkelerin dost ya da düşmanları olmaz, çıkarları olur. Bu açıdan bakınca, bu anlaşmanın uygulanması THY ve Türkiye açısından önem taşıyor. Demek ki Pakistan ile muhabbet içinde kalacağız ve bu anlaşmayı uygulatacağız.
Ve de Pakistan’daki tepki aslında THY ya da Türkiye’ye değil, değişime. Yaşanan sıkıntı, yarış ve zaman dışı kalan bir sistemin sıkıntısıdır.
(Star)
Yorumlar Tüm Yorumlar (17)