Havacılığın en göz önünde ki çalışanları uçuş personelleri olup ( - uçucu - yerine uçuş personeli kulağa daha hoş geliyor ) özellikle pilotların istihdam sorunu son yıllarda hep gündemde oldu.
Ülkemizde sivil havacılık sektörü ve hava taşımacılığı artarak devam ediyor. SHGM , ne güzel işler iyi gidiyor demeden nasıl daha iyisi yapılabilir gayreti içinde.
2012 yılı Boeing için güzel bir yıl olmuştu . Boeing, uzun bir aradan sonra rakibi Airbustan daha çok teslim ettiği bir yıldan sonra 2013 resmen kabus gibi başladı...
Her ile bir havalimanının kısa vade de mümkün olmayacağı görüldüğünden bölgesel havalimanı alternatifleri hayata geçmeye başladı. Burada da toptan bir muhalefet veya toptan bir kabül’ün doğru olmadığını düşünüyorum.
Uzun zamandır üzerinde tartışmaların yapıldığı 3.havalimanı ile ilgili iki konu üzerinde çok duruldu, bu konular ; 3.havalimanı gerekli mi değil mi ? ve gerekli ise yeri neresi olmalı ?
Bugün havacılık değil yazımın yayın günü olan 29 ekimin ruhuna uygun “cumhuriyet” i yazayım istedim. İnsanların dili , dini, ırkı ne olursa olsun bazı özellikleri ortaktır.Bu özelliklerinden biri , belki de birincisi ,insanların özgürlüğüne olan düşkünlüğüdür.
Ülkemizde meslek gruplarının sadece kendi meslektaşları ile çalışma isteği ve her göreve meslektaşlarını atama gayreti maalesef bazen can kayıplarına kadar varan sonuçlara sebep oluyor.
Hayatımızı emanet ettiğimiz beyin cerrahı , açık kalp ameliyatı yapan cerrah veya başka bir doktorun nasıl bir süreçten geçerek cerrah olduğunu biliyor musunuz ?
Hem iş hayatı ve diğer konuları düzenleyen yasal kurallar bütününe mevzuat diyoruz,mevzuat tarafından serbest bırakılan ya da alt ve üst limitleri belirlenen alanlarda inisiyatif kullanmak mümkün iken emredici hükümlere uygun davranmak zorunluluktur.Bu zorunlu kuralların bir bölümü de iş hukuku ile ilgilidir.Öyle hükümler vardır ki işçi ve işveren anlaşıp emredici hükümlerin aksine sözleşme imzalasalar bile bu sözleşme hukuken geçersizdir.
Merhaba,
Günlük yaşantımızda çok sayıda ölçü birimi kullanırız: Bir kilo patates alırız, doktorumuz günlük iki litre su içmemizi ister,boyumuz 1.80, kilomuz 90 deriz böyle uzar gider.
Kullandığımız bu ölçüleri kim belirlemiştir ?
Bu ölçüler neye göre belirlenmiştir ?
Ölçüler güncellenir mi?
Biz ölçü sistemi vaz edebilir miyiz ?
……&hel
Merhaba,
Sizleri telafuzu zor bir yazı başlığı ile karşıladığım için kusura bakmayın lütfen...
KOENIGSEGG, önde gelen spor araba üreticileri FERRARİ, PORSHCE, LAMBORGHINI, LOTUS gibi pek çok markayı geride bırakarak dünya rekorlarına imza atmış toplam 50 kişinin çalıştığı bir İsveç araba fabrikasının ve markasının adı.
Adını kurucusu olan Christian von Koenigsegg’den alan marka ilk aracı 1996 yılında bir kaç kişinin el em
Merhaba,
Birkaç yazımda hukuk ile ilgili konuları işlemiş ve sizlere faydalı olabileceğini düşündüğüm bazı haklarınızı yazmıştım. Bu yazımda yine sizler için faydalı olabilecek güncel bir konu olan “ücretlilerin gelir vergileri iade hakları” konusunu yazacağım.
Hazır gelir vergisi konusunu yazmışken daha önce gündeme gelen benzer konuyla ilgili günceli durumu da yazayım. Çoğunuzun bildiği üzere, uz
Merhaba,
Havacılık sektörüne nitelikli personel yetiştiren okulları da kapsayan ve ülkemizin kronik sorunlarından olan mesleki eğitim ile ilgili bugüne de ışık tutacak bir anımı paylaşarak yazıma başlamak istiyorum.
MEB, 90’lı yıllarda lise mezunlarına meslek edindirme ( LİMME) projesi başlatmıştı. TRT ‘de yayınlanan ve projenin tartışıldığı bir açık oturum programına meslek lisesi mezunları adına katılmış ve programa katılan MEB yetkilisine -ha
Merhaba,
THY’de eğitim yöneticisi olarak görev yaptığım dönem içinde esas görevimin yanı sıra ek sorumluluklarım vardı. Bu sorumluluklardan biri de ICAO LEVEL 4 proje koordinatörlüğü idi. Bu koordinatörlük, Şubat 2007 tarihinden 31 Mart 2011 tarihine kadar sürdü.
Görevlerimiz gereği öğrendiğimiz bilgileri açıklamayı doğru bulmuyor, bu bilgileri emanet olarak görüyorum. Ayrıca bu konularda
Sıra dışı düşünmek mi daha zordur yoksa bu düşünceyi açıklamak mı ?
Bence sıra dışı düşünen insan sayısı çok fazla , bu düşüncelerini açıklama cesareti olanlar çok azdır. Çoğumuzun aklına sıra dışı fikirler gelir fakat bunları açıklamaya çekiniriz.Daha önceki yazılarımda Einstein dahil insanların fikirlerini açıklarken nasıl çekindiklerini örnekler ile yazmıştım.
Sıra dışı fikir
Sektörümüzü de ilgilendiren hukuki konular ile ilgili - özellikle İş hukuku konularında- yazmayı epeydir istiyordum ancak imkan oldu.
İş hukuku veya medeni hukuk ya da başka bir alan da olsa esas olan hukuk kavramıdır. Hukuk kelimesinin anlamına baktığımızda, bu kelimenin Arapça kökenli olduğunu ve “haklar” anlamında kullanıldığını görürüz.
Haklar, çoğulluk içerip birden fazla tarafı ilgilendirir,
Merhaba,
Uçuş fobisi, tahminlerin ötesinde ; çok sayıda insanı etkileyen ve doğrudan zararları yanı sıra dolaylı zararları ile ülke ekonomilerine de negatif etkisi olan bir fobi çeşidi.
THY’de , eğitim yöneticisi olarak çalıştığım dönemde; Teknik - Psikolojik konulu sınıf eğitimi, simülatörde sanal uçuş ve gerçek uçuş safhalarından oluşan ve halen ilk formatını koruyarak devam eden uçuş fobisi
Merhaba,
Airporthaber’de yazmayalı başlayalı epey oldu ,az yazdık - çok yazdık derken bir baktım yıl sonu gelmiş ve hep havacılık yazıları yazmışım.
İlk yazımda da belirttiğim üzere havacılık dışı yazılarım da olacak,onlardan biri ve birincisi ile karşınızdayım.
Bu yazım, yönetimde objektiflik üzerine olacak…
Klasik filmler içinde unutulmaz bir yere sahip olan ‘’ Baba ‘’ serisinin 3. olan Baba 3 filminin müthi
İnsan faktörü konusunu 3 bölüme ayırarak ilk iki bölüm olan normlar ( sosyolojik etkiler ) ve fizyoloji konularını geçen haftalarda yazmıştım. Bu yazı da son bölüm olarak insan faktörünün psikolojik etkenler kısmını yazmaya çalışacağım,takdir edersiniz ki bu çapta bir konuyu bihakkın bilmek ve aktarmak mümkün değil bununla birlikte “ bir şey bütünüyle yapılamaz ise de tamamen terk et
Merhaba,
Bir önceki yazımda normlar alt konusu ile başlamış olduğumuz insan faktörü kavramını işlemeye bu yazı da fizyoloji ile devam edeceğiz,bununla birlikte ve müsaadenizle geçen yazımda alıntı yaptığım Hürriyet yazarı Sayın İsmet BERKAN’ın yazısının 2. Bölümünü de yer vermek istiyorum, böylece meslektaşların kendi mensuplarını nasıl etkileyebildiklerini ve normların baskısına rağmen doğru bi
Havacılık kazalarının nedenleri yıllardır incelenmekte ve ana neden olarak insan faktörüne bağlı hataların ilk sırayı aldığı görülmektedir.
Bu kadar önemli bir konu olan insan faktörü kavramını biraz irdeleyelim, nedir insan faktörleri ?
Nasıl bir şeydir ki tüm uçak kazalarının en büyük nedeni olmaktadır ?
Her birimiz ismimizden bağımsız olarak ; oksijen azalırsa bilinç kaybı y
Merhaba,
Konuya giriş yapmadan önce işin önemini göstermesi adına şu soruyu sorayım;
Uçuş emniyeti için yapılan tüm eğitimler,harcamalar,geliştirmeler sonunda sadece bir kişinin hayatının kurtulacağını bilsek yapılan tüm bu çalışmalara değer mi ?..........
Hayatı kurtarılan kişi sizin yakınınız olsa cevabınız değişirmiydi ?
Bir hayatın ne kadar değerli olduğunu düşünürsen