01 Aralık 2023, Cuma 16:03:28

Sabiha Gökçen'deki kazayla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda İzmir – İstanbul seferini yapan yolcu uçağının yaşadığı kazaya ilişkin hazırlanan yeni bilirkişi raporu dosyaya sunuldu.
  • İniş garanti gaz rolanti abi..
  • Sürekli reklam sürekli gündemi değiştirme yeni uçaklar geliyor yeni yerler açılıyor ama yönetenler aynı bir sürü olay yaşandı ölüm oldu yöneticiler neden değişmedi.Kimden torpilli bunlar neden hatalarını kabul etmiyorlar otobüs durağı işsiz dolu diye önüne geleni alıyorlar. Denizli çardak uçuşun daki bayan Frzn kaptanın akibeti nedir araştırılsın kaptanlığı alındı 1 yıl sınra geri kaptanlığı neden verildi insanın ölmesi mi lazım deneyimli insanları bi ki ara atıp adam kayırmaya devam sivil havacılık neden denetleme yapmıyor şirket gidip kaptan raporlarına bi baksa kazanın en başında kim sorumlu olduğunu bulurlar .Pandemi girdi Sabiha Gökçen İzmir kazası unutuldu ölen insanlar günahı neydi güvendi bindi uçak ölümü oldu yazıklar olsun aynen aynı yöneticilerle yeni olaylara devam ediyorsunuz.Kaptana topu at geri çekil yönetmeye devam et paranı al hayat devam ediyor dimi :mobinglerle ancak insana baskı yaparsınız başka yapacağınız bişey yok uçmayın bu hava yolunda lütfen canınızı sokakta bulmadınız .
  • küçük bi fark var. atc hata yaparsa pilot ölür. pilot hata yaparsa yine pilot ölür.
  • Her zamanki gibi birileri birilerini kolluyor kanunlar Don lastiği gibi her türlü yoruma açık pilotlar burda saniyeden az bir zamanda karar vermek durumunda olan insanlar bence hiç bir suçları yok o pisti bir kere yapıyorsun biraz daha uzun yapsan ne olur bu kafaları büyütün hiç anlamam ama kaçış pisti niye yok
  • Pegasus 3 kişiyi öldürdü 3 kişi öldü
  • Doğrusu budur
  • Raporun Aslı olmadığı için bu bilgilerle tam bir yorum yapmak yanlış olabilir. Buna rağmen bu haliyle şu kanıya varabiliriz.”bilirkişi raporu kazanın oluşumunda etki eden faktörleri eksik veya hatalı değerlendirmiş. Meydanla ilgili tespitler etkendir ama “kazanın oluşumunda asli neden değildir” bu olayda. Bu konu tekrar ve kaza araştırmalarında uzman kişilerce tekrar değerlendirilmelidir. kısa pistler için Pist sonu emniyet alanı (RESA) ve EMAS (Engineered Material Arresting System) olmalıdır.
  • Oha, hatalar zincirine bak!
  • İşte Hava Trafik Kontrolörlerinin aldığı risk ve sorumluluğun bir göstergesi. Fazladan aldığınız en ufak bir sorumluluk sizi mahkemede sanık koltuğuna oturtabilir. İster sizin yaptığınız küçücük anlık bir hata sonucunda olsun yada farklı bir sebeple olsun oluşan olumsuzluk hem vicdanınızda hem hayatınızda derin bir yaraya yol açabilir. Maşa başı işlerle karşılaştırılmayacak bir meslek, yapılan hataların telafisi zor bir meslek. Pilot arkadaşlarımız da keza aynı hatta belki daha fazlası.
  • Bakınız ne diyor rapor kaza olduğunda yalnızsınız şirket hatalı değil diyor !!! İşinizi profesyonelce yapın çeşitli korkularla size dayatılanı yapmayın. Bu da bize ders olur mu? Hiç sanmam!

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda İzmir – İstanbul seferini yapan yolcu uçağının yaşadığı kazaya ilişkin hazırlanan yeni bilirkişi raporu dosyaya sunuldu. Bilirkişi raporunda, 3 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasında havalimanı otoritesi asli kusurlu bulundu. Raporda pilotlar ise tali kusurlu olarak değerlendirildi.

İzmir’den İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait uçağın 2020 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı’nda geçirdiği kazaya ilişkin hazırlanan yeni bilirkişi raporu tamamlandı.

Pistten çıkan uçakta 3 kişinin yaşamını yitirdiği kazaya ilişkin yeni rapor, dava dosyasına sunuldu.

Bilirkişi raporunda Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) yönünden yapılan değerlendirmede, yaşanan uçak kazasına ilişkin iniş sonrası uçağın kazayı pist sonunda iniş takımları ve lastiklerinde oluşabilecek küçük hasar ile atlatılabilecek iken ve kaza öncesinde Ulusal ve Uluslararası otoriteler tarafından 06 pist sonunda Pist Sonu Emniyet Alanı (RESA) olmamasının önemli bir eksiklik olduğu belirtildi.

RESA olmamasına rağmen HEAŞ havalimanı otoritesi tarafından olaydaki uçağın güvenli bir şekilde inmesiyle ilgili gerekli güvenlik şartlarının sağlanmadığı, pist dışı olunması durumunda kazanın etkisini azaltabilecek tedbirlerin zamanında ve gereği gibi alınmadığı belirtildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yönünden yapılan değerlendirmede ise kazanın oluşmasının asıl nedeni olan RESA ve acil durum erişim yollarının bulunmaması hususlarının, olay tarihinden çok daha önce belirlenmiş olduğu, buna rağmen söz konusu bulguların kapatılmadığının vurgulandı.

Bilirkişi raporunda pilotlara ilişkin tespitlere de yer verildi.

Raporda, pilotların uçağın havada olduğu süreçte istikrarlı yaklaşma şartları sağlanmamış olmasına rağmen inişe devam ettikleri belirtildi.

Gözetimde olan pilot Ferdinand Pondaag’ın pisti pas geçmek için pilot Mahmut Aslan’ı ikaz etmediği ve “unstabil go around” çağrısı yapmadığı belirtilen raporda, pilot Aslan tarafından hatalı olarak “speed brake'lerin” pist içinde kapatıldığı ve manuel frenlemeye geç başlandığının altı çizildi.

“Speed brake”lerin kapatılmasından sonra ikinci pilot Pondaag’ın bu değişikliği gözlemleyerek “autobrake” ikazını yapmadığı ve bu ikaza rağmen aksiyon görmediğinde “I have control” ikazı ile frenlemeyi yapmadığı kaydedildi.

Uçağın uygunluğu, bakımları, pilotların lisans ve deneyimi, yorgunluk gibi konularda ise noksanlık olmadığı belirtildi.

Hava trafik kontrolörlerinin kazanın meydana gelmesine etki eden bir kusurlarının olmadığı ifade edildi.

Raporda, Hava Trafik Kontrolörleri kule operatörünün ve kaza esnasında görevli MTO görevlilerinin pistin değiştirilmesi veya uçuş operasyonunun bir süreliğine durdurulması hususunda aksiyon almakta geç kaldıkları kanaatine varıldığı anlatıldı.

Ayrıca uçak teknik probleminin bulunmadığı ve kaza sonrası teknik incelemelerde uçağın uçuşa elverişli olduğunun kesin olarak teyit edildiği de ifade edildi.

Bilirkişi raporunda yer alan teknik tespit ve değerlendirmeler sonucunda olayda ölüm ve yaralanmaların meydana gelmesinde hangi şüphelilerin kusurlu olduğu hususunda 2 heyet üyesi görüş bildirmedi.

Diğer üyelerin verdiği görüşe göre ise HEAŞ havalimanı otoritesinin olayın meydana gelmesinde ve kazanın etkisinin artmasında birinci derecede etkili olduğu, dolayısıyla “asli kusurlu” olduğu belirtildi.

Pilotları Mahmut Aslan ve Ferdinand Pondaag ise raporda tali kusurlu bulundu. Dosyada bulunan belgelere göre Pegasus firmasının kusurunun olmadığı değerlendirildi.

Hava trafik kontrolörlerinin, uçak üreticisi veya teknik bakım ekiplerinin de kazanın meydana gelmesine etki eden bir kusurlarının olmadığı raporda yer aldı.

Sabiha Gökçen'deki kazayla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

:) ~ 9 ay önce
İniş garanti gaz rolanti abi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emlnlyeti bırak reklam yap ~ 9 ay önce
Sürekli reklam sürekli gündemi değiştirme yeni uçaklar geliyor yeni yerler açılıyor ama yönetenler aynı bir sürü olay yaşandı ölüm oldu yöneticiler neden değişmedi.Kimden torpilli bunlar neden hatalarını kabul etmiyorlar otobüs durağı işsiz dolu diye önüne geleni alıyorlar. Denizli çardak uçuşun daki bayan Frzn kaptanın akibeti nedir araştırılsın kaptanlığı alındı 1 yıl sınra geri kaptanlığı neden verildi insanın ölmesi mi lazım deneyimli insanları bi ki ara atıp adam kayırmaya devam sivil havacılık neden denetleme yapmıyor şirket gidip kaptan raporlarına bi baksa kazanın en başında kim sorumlu olduğunu bulurlar .Pandemi girdi Sabiha Gökçen İzmir kazası unutuldu ölen insanlar günahı neydi güvendi bindi uçak ölümü oldu yazıklar olsun aynen aynı yöneticilerle yeni olaylara devam ediyorsunuz.Kaptana topu at geri çekil yönetmeye devam et paranı al hayat devam ediyor dimi :mobinglerle ancak insana baskı yaparsınız başka yapacağınız bişey yok uçmayın bu hava yolunda lütfen canınızı sokakta bulmadınız .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aynen ~ 9 ay önce
küçük bi fark var. atc hata yaparsa pilot ölür. pilot hata yaparsa yine pilot ölür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Barbaros kardeşler ~ 9 ay önce
Her zamanki gibi birileri birilerini kolluyor kanunlar Don lastiği gibi her türlü yoruma açık pilotlar burda saniyeden az bir zamanda karar vermek durumunda olan insanlar bence hiç bir suçları yok o pisti bir kere yapıyorsun biraz daha uzun yapsan ne olur bu kafaları büyütün hiç anlamam ama kaçış pisti niye yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Terry ~ 9 ay önce
Pegasus 3 kişiyi öldürdü 3 kişi öldü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet ~ 9 ay önce
Doğrusu budur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilirkişi raporu ~ 9 ay önce
Raporun Aslı olmadığı için bu bilgilerle tam bir yorum yapmak yanlış olabilir. Buna rağmen bu haliyle şu kanıya varabiliriz.”bilirkişi raporu kazanın oluşumunda etki eden faktörleri eksik veya hatalı değerlendirmiş. Meydanla ilgili tespitler etkendir ama “kazanın oluşumunda asli neden değildir” bu olayda. Bu konu tekrar ve kaza araştırmalarında uzman kişilerce tekrar değerlendirilmelidir. kısa pistler için Pist sonu emniyet alanı (RESA) ve EMAS (Engineered Material Arresting System) olmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herkes ~ 9 ay önce
İşini düzgün yapmalı o asli kusur muhabbeti eskidendi. Yaz pilota hele pilot öldü mü bitti. %100 pilotaj.. artık pozitif kontrol ve kontroler ve ekipman yöneticileri de var.. iş öyle ucuz değil.
Oha ~ 9 ay önce
Oha, hatalar zincirine bak!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atco ~ 9 ay önce
İşte Hava Trafik Kontrolörlerinin aldığı risk ve sorumluluğun bir göstergesi. Fazladan aldığınız en ufak bir sorumluluk sizi mahkemede sanık koltuğuna oturtabilir. İster sizin yaptığınız küçücük anlık bir hata sonucunda olsun yada farklı bir sebeple olsun oluşan olumsuzluk hem vicdanınızda hem hayatınızda derin bir yaraya yol açabilir. Maşa başı işlerle karşılaştırılmayacak bir meslek, yapılan hataların telafisi zor bir meslek. Pilot arkadaşlarımız da keza aynı hatta belki daha fazlası.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Niko ~ 9 ay önce
Bakınız ne diyor rapor kaza olduğunda yalnızsınız şirket hatalı değil diyor !!! İşinizi profesyonelce yapın çeşitli korkularla size dayatılanı yapmayın. Bu da bize ders olur mu? Hiç sanmam!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000