Alatlı, Erciyes Üniversitesi'nde düzenlenen söyleşide öğrencilerle bir araya geldi. Alatlı, bünyesinde Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Uçak Teknolojisi gibi bölümleri bulunan yüksek okulun üniversiteye dönüşmesini istemediğini anlatırken, "Okulumuzda yetiştireceğimiz ara elemanlarla Kayseri'de kapanan uçak fabrikasının intikamını almak istiyoruz" diye konuştu.
Turizm İşletmecilği ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu'nda düzenlenen söyleşiye Vali Mevlüt Bilici, Kültür ve Turizm Müdür İsmet Taymuş ve öğrenciler ilgi gösterdi. Kapadokya Üniversitesi'nin kurulum aşamasının oldukça zahmetli olduğunu söyleyen Alev Alatlı, 17 dalda verdikleri eğitimlerden sivil havacılıkla ilgili bölümlere daha çok istek olduğunu vurguladı. Üniversite öğrencilerine yurt dışında yaşadığı olayları ve gözlemleri anlatan Alev Alatlı, şöyle dedi:
"Japonya'yı gördüm. 'Onlarda var, bizde neden yok?' inadı oldu. Sonra Rusya'yla ilgilendim. Rusya 1917'de yüzde 2'si okuma-yazma bilen bir toplumdu. Kiliselerdeki ikonalar, insanların İncil'i okuyamadıkları için illüstrasyonlarla anlayabilmesini sağlıyordu. Karl Marks'ın yetiştiği bir toplumun okuma-yazma oranının yüzde 2'lerde kalmasını merak ediyorum. Roket fiziği için özel yetişenleri alıyorlar, geride kalanlar demir yığını gibi bir köşede bekliyor. Berlin Duvarı yıkılıp ortalık dağıldığı zaman sadece Ukrayna'dan bu şehre 25 bin birinci sınıf bilim adamı girdi. Daha sonra erkekler kendilerini votkaya verdi, kadınlar ise hayat kadını oldu. Bu da meslek yüksekokulu kurmam için beni çok etkiledi. "
Alatlı, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu'nun çok büyük bir dayatma olmaz ise Üniversite olmak istemediğine dikkat çekerek, gelen talep üzerine özellikle 2 yıldan bu yana sivil havacılıkta yoğunlaştıklarını kaydederek, şöyle devam etti: "Çünkü 500 bin ara eleman açığı olan Türkiye, ilerde uçak bakım üssü olacak. Biz de 1'inci sınıf teknik eleman yetiştirmek istiyoruz. Kayseri'de kapanan uçak fabrikasının intikamını bu şekilde alacağımıza inanıyoruz. Kayseri Uçak Fabrikası 1926 yılında kuruldu ve 1949 yılında biz uçak satıyorduk. 62 yıl önce teknoloji ile başabaştık ve uçak satıyorduk. Bir aklı evvel de uçak fabrikasını kapatıyor. Teknolojinin de gerisine düşmüş olduk. Şimdi ise bir okul bunu telafi etmeye çalışıyor." Söyleşi sonunda Alatlı'ya plaket ve çiçek takdim edildi. Daha sonra Alatlı kitaplarını imzaladı. (Milliyet)
Yorumlar Tüm Yorumlar (9)