08 Mart 2025, Cumartesi 09:00:02

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü… AirportHaber ailesi olarak biz de tüm kadınların bu önemli gününü kutluyor, kadına yönelik şiddeti kınıyor ve toplumsal eşitsizliğe karşı durduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.
  • Kabin kokpit teknik tgs iga çalışanları, 8 martlarda sadece kadınlardan olsun nasil ama?

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü…

Kadınların toplumdaki yerini güçlendirmek, eşit haklar için verdikleri mücadeleyi hatırlatmak ve başarılarını onurlandırmak amacıyla kutlanan bu özel gün, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de anlamlı etkinliklerle anılıyor. AirportHaber ailesi olarak biz de tüm kadınların bu önemli gününü kutluyor, kadına yönelik şiddeti kınıyor ve toplumsal eşitsizliğe karşı durduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

Havacılık tarihi incelendiğinde, kadınların gökyüzüne olan ilgisinin çok eskiye dayandığı görülüyor. Bugün, sivil ve askeri havacılık alanlarında önemli roller üstlenen kadınlar, geçmişte büyük zorluklara rağmen bu mesleklerde kendilerine yer açmayı başardı. Cumhuriyet dönemiyle birlikte kadınlar, havacılık sektöründe adını tarihe yazdırarak gökyüzüne iz bıraktı. İşte, Türkiye’de ve dünyada havacılığın öncü kadınları…

Türk Kadınının Gökyüzüyle İlk Buluşması: Belkıs Şevket Hanım

Türk kadınının havacılıkla ilk teması, 1913 yılında Belkıs Şevket Hanım’ın gerçekleştirdiği uçuşla başladı. Tayyareci Fethi Bey’in kullandığı uçakta gözlemci koltuğunda yer alan Belkıs Şevket Hanım, bu uçuşun ardından “Kalbim, ruhum daha çok gezmek, daha uzaklara gitmek istiyordu” ifadeleriyle gökyüzüne duyduğu hayranlığı dile getirdi.

İlk Türk Kadın Pilotu: Bedriye Tahir Gökmen

Türkiye’nin ilk kadın pilotu olan Bedriye Tahir Gökmen, 1932 yılında Vecihi Hürkuş’un kurduğu uçuş okuluna başvurdu. Vecihi Hürkuş’un kendisine “Bedriye Bacı” lakabını taktığı Gökmen, V-14 ve V-15 tipi uçaklarla 65 saatlik uçuş eğitimi aldıktan sonra 1933 yılında ilk solo uçuşunu gerçekleştirdi. İstanbul, Tekirdağ, Yalova ve Bursa gibi çeşitli rotalarda uçuşlar gerçekleştiren Gökmen, dönemin zorlu koşulları nedeniyle pilot lisansı alamasa da, Türk havacılık tarihine adını yazdırdı.

Dünya Tarihine Geçen İlk Kadın Savaş Pilotu: Sabiha Gökçen

Türk Hava Kuvvetleri’nin ve Türkkuşu’nun ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen, 1935 yılında Atatürk’ün yönlendirmesiyle havacılık eğitimine başladı. Türkkuşu’nda aldığı temel eğitimin ardından Eskişehir Hava Okulu’nda askeri havacılık eğitimi alan Gökçen, 1937 yılında savaş pilotu olarak mezun oldu ve dünya tarihine “ilk kadın savaş pilotu” olarak geçti.

Kariyeri boyunca 22 farklı uçakta uçuş gerçekleştiren ve aktif pilotluk kariyerine 1963 yılında nokta koyan Gökçen, 1996’da ABD’deki Maxwell Hava Üssü’nde “Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” ödülüne layık görülen tek kadın pilot oldu.

Türkiye’nin İlk Kadın Paraşütçüsü: Yıldız Uçman

Türkkuşu Sivil Havacılık Okulu’nda eğitim alan Yıldız Uçman, havacılık öğretmenlerinin yönlendirmesiyle paraşütçülüğe adım attı. Eskişehir İnönü Paraşüt Kampı ve Etimesgut Planör Kampı’nda eğitim alan Uçman, cesareti ve yeteneğiyle Türk havacılık tarihine adını yazdırdı.

Gökyüzünde Kadınların İzleri Silinmiyor

Geçmişte büyük fedakârlıklarla gökyüzüne yükselen kadınlar, bugün hâlâ havacılık sektöründe önemli roller üstlenmeye devam ediyor. Pilotluktan uçak bakım teknisyenliğine, hava trafik kontrolünden kabin memurluğuna kadar birçok alanda kadınlar başarılarıyla adından söz ettiriyor.

Havacılıkta başarılarıyla öne çıkan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Yorumlar

Pozitif ayrimcilik ~ 18 gün önce
Kabin kokpit teknik tgs iga çalışanları, 8 martlarda sadece kadınlardan olsun nasil ama?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000