Şanlıurfa'da 19 yıl hizmet verdikten sonra 4 yıl önce kapanan Şanlıurfa Havaalanı'na Türk Hava Kurumu talip oldu...
Şanlıurfa'da 19 yıl hizmet verdikten sonra 4 yıl önce kapanan Şanlıurfa Havaalanı'na Türk Hava Kurumu talip oldu. THK yetkilileri, alanın kendilerine tahsis edilmesi halinde, Doğu ve Güneydoğu'daki gençlerin yararlanacağı 'Havacılık Eğitim Merkezi' kuracaklarını bildirdi.
Kentte, 1998 yılında açılan, 2007 yılında yeni yapılan GAP Havaalanı'nın faaliyete geçmesi ile kapanan kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Şanlıurfa Havaalanı'nın arazisi 4 yıldan bu yana uçak yerine koyun ve keçi sürülerinin mekanı haline geldi. 'GAP'ın başkenti' olarak bilinen Şanlıurfa'da, koyun ve keçi sürülerinin görüldüğü havaalanı 1988 yılında dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal tarafından açıldı. Kente 7 kilometre uzaklıkta, 688 dönüm alan üzerine kurulan ve yılda 500 bin yolcu kapasiteli hizmet veren havaalanının GAP ile ilgili yapılan planlama doğrultusunda yetersiz kalacağı düşünülünce, 1998 yılında kente yeni havaalanı yapılması kararlaştırıldı. Uluslararası olarak planlanan ve GAP'ta yetişen ürünlerin kargo uçakları ile de yurt dışına transfer edilmesi hedeflenen yeni havaalanı 9 yılda tamamlandı. 2007 yılında, yaklaşık 200 milyon TL harcama yapılan, yıllık 2. 5 milyon yolcu kapasiteli, 4 kilometrelik pisti ile Türkiye'nin en uzun pistine sahip olan Şanlıurfa GAP Havaalan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Şanlıurfa'ya 35 kilometre uzaklıkta Diyarbakır karayolu üzerine kurulan GAP Havaalanı, 2007 yılının Temmuz ayında faaliyete girince eski havaalanı kapatıldı.
"PİSTTE SÜRÜ VAR"
Yeni havaalanının hizmet vermeye başlaması ardından eski havaalanı kapatıldı. Akçakale yolu üzerindeki eski havaalanı, bazı kurumlar tarafından istenmesine karşılık anlaşmaya varılamadığı için atıl durumda bekletildi. 4 yıldır atıl durumdaki havaalanının arazisi ise, çevre köylerin çobanlarının koyun ve keçi sürülerini otlattığı alana dönüştü. İçerisinde halen çeşitli cihazlar bulunduğu için 24 saat boyunca 2 güvenlik görevlisi tarafından korunan havaalanının tel örgülerini keserek kendilerine yol yapan çobanlar, her gün yüzlerce koyun ve keçiden oluşan sürülerini araziye getirip otlatıyor. Bölgeden geçen ve bir zamanlar uçakların iniş-kalkış yaptığı pist ile apron binası önünde koyun sürülerini görenler şaşırıyor. Kapanan havaalanında koyun ve keçi sürülerini görüp 'Pistte koyun var' esprisi yapan çevredekiler, "Yıllardır burasının heba edilmesine anlam veremiyoruz. Bir an önce burası başka bir kuruma tahsis edilmeli veya satışı yapılarak elden çıkarılmalı. Böylesine önemli bir arazinin koyun ve keçi sürülerine otla olmasına üzülüyoruz" diye konuştu.
Yorumlar Tüm Yorumlar (5)