Mısır, Tunus gibi ülkelerde havaalanları yapan TAV ile Akfen'in Başkanı Hamdi Akın, "Tek yol demokrasi" diyor ve ekliyor: "Kuzey Afrika, Batıya yakın olduğu için bu bölgedeki dktatörlülder önce dağılıyor." Koyu Fenerbahçeli olan Akın, Türk sporunda kulüp başkanlarını eleştirdi.
Bugün gazetesinden Perihan Çakırlıoğlu'nun yaptığı röportajda Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, bir çok konuya açıklık getirdi;
Güzel bir günde buluştuk Hamdi Akın'la. Tarih 14 Şubat'ı gösteriyordu. Hem Sevgililer Günü, hem de Mevlit Kandili aynı günde örtüşmüştü. Akın, Türk iş dünyasında, aktif, dinamik ve paylaşımcı kişiliğiyle, yeni ve farklı projelere olan ilgisiyle, yerli-yabancı büyük firmalarla hiç kompleks duymadan girdiği başarılı ortaklıklarıyla tanınır. Onun iş dışındaki en büyük tutkusu ise Fenerbahçe... Sarı-lacivertli kulübün yönetiminde aktif görevlerde bulunmayı da sever. Asbaşkan-lık yaptıktan sonra şu anda Divan Üyesi olarak gönül verdiği kulübüne hizmet ediyor.
Zengin degilim ama sıradayımAkın, 100 kişilik "En Zengin Türkler" listesinde orta yerlerde. O kendisini zengin I olarak kabul etmese de sıralardaki yeri gerçeği ortaya çıkarıyor.
Akfen Holding'in patronluğu yanınI da büyük hissedarlarından olduğu,hava-I alanları yapımı ve bunların işletmeciliğini de üstlenen TAVın da başkanlığını | yürüten Akın'ın varlığı, Akfen Holding'in iştirakleri ve yatırımları göz önüne alınarak bakıldığında yaklaşık 2.1 milyar lirayı aşıyor. Bunun 732.5 milyon lirası TAVdaki hisselerinden, 1 milyar 377 milyonlirası Akfen Holding hisselerinden oluşuyor. Akfen Holding'in İMKB'deki piyasa değeri 1 milyar 483 milyon lira. Akfen'in hisselerinin yüzde 26.12'sine sahip olduğu TAVın İMKB'deki toplam piyasa değeri ise 2 milyar 604 milyon lira. Söyleşimizin bu haftaki konuğu olarak görüştüğümüz Akın, öncelikle TAV'ın havaalanları yaptığı Mısır ve Tunus'la ilgili gelişmeleri değerlendirdi, sonra da kendisi ve projeleriyle ilgili sorularımızı cevaplandırdı.
Havaalanları çok kısa etkleniyor
■ Hangi ülkelerde havaalanı yaptınız ve işletiyorsunuz?
Mısır'da Kahire Havaalanını yapıp teslim ettik. Biz işletmiyoruz. Tunus'ta iki havaalanı yaptık. Enfida alanını sıfırdan yaptık, Manastır'ı yaptık işletiyoruz. Bu küçüktü. Şimdi Enfida'ya geçecek orası da.
■ Bu sektör, krizlerden nasıl etkileniyor?
New York'ta ikiz kulelere yapılan saldırı aslında havacılığa yönelikti. Sonuçta uçakları alıp, çaktılar kulelere. Saldırı, dünya havacılık sektörüne yapılıyor. O çok büyük bir olaydı. Sonra Irak savaşını yaşadık. Ortadoğu ülkelerinde de karışıklıklar sadece o ülkeleri değil, bizim sektörü de Türkiye'yi de etkiliyor. Biz de nasibimizi alıyoruz. Sonra işler yine açılıyor. Bir döngü sürüp gidiyor.
■ TAV'ın projelerinde degişiklikler gündeme gelir mi?
Bizim havaalanları çok kısa etkileniyor. Havacılık sektörünün büyümesi durdurulamaz. Geçmişin 10 yıllık rakamlarını aldığınız zaman geleceğin nereye gideceğini görüyorsunuz. İnsanlar, uçmaktan vazgeçecek diyebilir miyiz? Sürekli hangi ülkeye bakarsanız bakın, havaalanı yapıldığını görüyorsunuz. Uçak fabrikaları siparişlerle dolu. Geçici sarsıntılar olur, uzun sürmesi mümkün değil.
Başkanlığı bıraksınlar
■ Hamdi Bey, diktatörlüklerden söz etmişken isterseniz spora da girelim. Sizce, kulüp başkanları da diktatör mü?
Bu soruyu ne zaman soracaksınız diye bekliyordum. İşin doğrusu bizim kulüp başkanları Ortadoğulu diktatörleri hiç aratmıyor.
■ Nasıl yani? Sizin kulübün Başkanı Aziz Yıldırım da böyle mi?
Kimse darılmasın ama Aziz Yıldırım da böyle. Galatasaray Başkanı Adnan Polat da aynı. Şimdi sevgili arkadaşım Yıldırım Demirören'i de aralarına katarsam üzülür ama durum böyle. (Acaba Demirören'i çıkarsam mı aradan diye bir an düşünüyor, isterseniz onu yazmayın diyor.)
■ Peki, bu başkanlar nasıl demokrat olur?
Belki, Yıldırım Demirören demokratik olmaya daha yakın. Ancak, bana göre üçü de artık başkanlığı bıraksalar iyi olur.
■ Bu yıl hangi takım şampiyon olur?
Hâlâ Fenerbahçe'nin şansı çok. Beşiktaş ile Galatasaray, bizim kadar şanslı değil.
Zor ülkelerde çalışıyoruz
■ Ortadoğu'nun stratejik ülkelerindeki otoriter yönetimler teker teker gidiyor. Bu ülkelerde havaalanları yaptınız. Gelişmelerden kaygı duyuyor musunuz?
Bizim çalıştığımız ülkelerin çoğu stratejik. Mesela, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te de havaalanı yaptık. Rusya - Gürcistan savaşı çıkmıştı. Rus uçakları o havaalanını bombalamıştı. Onun için bu I konularda tecrübeliyiz. Atatürk Havaalanı'nı 1999'da yenilediğimiz zaman inşaat halindeydik. Deprem dahil her türlü felaketi geçirdik. Bu işlerin içinde bunlar var. ileriye dönük kârlılıkları çok yüksek havaalanları bunlar. Çünkü şu andaki yolcu sayıları az olduğu için daha kötü olma şansı yok. Hep daha iyi olacak. New York havaalanını alsanız, daha kötü olabilir. Zaten tavanda. Ama öteki havaalanları tabanda olduğu için daha kötü olma şansı yok. Onun için ileriye bakıyoruz.
Mısır 6 ay sonra normale döner
■ Mısır'daki normalleşme için ne kadar zaman veriyorsunuz?
Bence, bitti bile. 6 ay sonra seçim yapacaklar, demokrasiye dönüp yollarına devam edecekler. Başka ne olabilir. Afrika kıtasının tamamı, yavaş yavaş demokrasiye geçiyor. Ortadoğu'dan değil de Kuzey Afrika'dan başlaması gayet normal. Çünkü, Kuzey Afrika batıya daha yakın. Bunların olması doğal.
■ Sizce, Tunus'la Mısır'da yaşananlar arasında paralellik var mı?
İkisinde de aynı zamanda oldu. Birbirlerinden etkilendikleri muhakkak. Durup dururken akıllarına gelmedi. Sonuç olarak bu ülkelerin hepsinde 'domino teorisi' diyorlar, Sürekli, diktatörlerle, krallarla yönetilecek halleri yoktu. Özellikle Tunus, kurulduğundan bu yana Türkiye'yi ve Atatürk'ü rol model alan bir ülke.
Kurucu lider Habib Burgiba, Atatürk'ün ilkelerini o kadar benimsemiş ki, Tunus bayrağı, Türk bayrağına benzetilmiş.
Halk hesap soruyor
■ Diktatörlerin sonu geldi mi?
Bir yerde sonu geliyor, bazı yerlerde devam ediyor. Her sene bir iki ülke katılıyor. Bakın, Sudan ikiye bölündü. Öyle diktatörlüklerin sonu geldi denilemez. Aslında böyle bir rejim yok. Hepsinin demokrasiye geçmesi lazım. Yavaş yavaş yerini demokrasiye bırakacak. Halklar bilinçlendikçe daha iyi görüyor her şeyi. Çalıştıklarının karşılığını alamayınca hesap sormak istiyor. Ülkeler zenginleştikçe demokrasiye geçmek istiyorlar. İnternet çağını yaşıyoruz. Sosyal paylaşım siteleri, geniş bir aydınlanma alanı oldu. Dünyada artık kapalı bir şey kalmadı.
ENERJİ VE OTELCİLİKTE BÜYÜMEK İSTİYOR GYO'YU HALKA AÇIYOR
■ Siz de enerjiyi ana iş kollarına eklediniz. Bu alanda neler yapmak istiyorsunuz?
Enerji, hem ülke hem de dünya gerçeklerine göre odak noktası haline geldi. Akfen Holding, enerji yatırımlarında aktif olarak yer almayı planlıyor. Hidroelektrik santralleri yatırımlarını üç ana şirket altında yer alan şirketlerde topladık. Şu anda santrallerimiz toplam olarak 354,18 MW kurulu güce ve yıllık 1329,22 GWs üretim kapasitesine sahiptir. Portföyümüzdeki baraj tipi niteliğindeki Laleli hariç, HES projelerinin tümü nehir tipi ve yenilenebilir enerji niteliği taşıyor. Akfenhes'in portföyündeki 11 HES projesinden sekizi inşaat halindedir. HES-1 grubundaki projelerin bu yılın ilk çeyreğinde üretime başlaması planlanıyor. Sırma HES'te ise Mayıs 2009 itibariyle faaliyete geçtik.
■ Peki, turizm ve gayrimenkul sektöründe yeni projeler var mı?
Fransız Accor grubuyla otel yapımlarını sürdürüyoruz. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nı (GYO) da çok yakında halka arz edeceğiz.
■ Sizin Zincirlikuyu - 4'üncü Levent arasında trafiği yer altına alma projeniz hangi aşamada? Bu güzergahta neler planlıyorsunuz?
Bekliyoruz. Yaklaşık 200 milyon dolarlık bu proje bizim için çok önemliydi. Söylediğiniz güzergahta İstanbul'un bu bölgesini de rahatlatacak estetik bir
planlama yapacaktık.
Medya bunu Paris'in ünlü caddesi Champ Elysees 'e (Şanzelize) benzetiyordu. Ancak, hala izin için karar çıkmadı.
■ Neden karar verilemedi?
Biz, planı Büyükşehir Belediyesi'ne sunduk. Başkan Kadir Topbaş'ın vizyon projelerinden olan bu planlamaya katkı sağlamak istedik. Birlikte yapmak istedik. Sanıyorum, son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan verecek.
Logoyu beğenmedi
■ TÜSİAD'da neden yönetime girmediniz?
Seçilemedim, onun için bu kez girmedim. Arada bırakmak lazım Üye olarak çalışmalara katılıyorum.
■ Derneğin yeni logosunu beğendiniz mi?
Hangi logo, yeni bir logo görmedim ki beğeneyim.
■ Herhalde şaka yapıyorsunuz?
Logo diye gördüğüm şey, dümdüz, basit bir şeydi. Bizi farklı bir beklentiye soktular. Yepyeni, değişik bir logo olacak sanıyordum. Herhalde yeni bir logo daha arkadan gelecek.
Projeler bu ekipten çıkıyor
Hamdi Akın, kendisinin inşa ettiği Levent Loft'taki ofisinde, Akfen'in CEO'su İ. Süha Güçsav ve Mali İşlerden sorumIu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Samsunlu ile bir çal ışma anında görülüyor.
YAKINDA DEDE OLACAĞIM
■ Eşiniz Şafak Hanım'la ayrılma durumunda bir gelişme var mı?
Bu konuda söyleyeceklerimi söyledim. Artık konuşmayacağım
■ Peki, oğlunuz Selim'i evlendirdiniz. Dede olacağınızı öğrendim, doğru mu?
Doğrudur, yakında dede oluyorum. Torun, Ağustos ayında dünyaya adım atıyor.
■ Dedelik, hayatınızda ne değiştirecek?
Henüz yaşamadım bilmiyorum. Ama heyecan verici bir şey. İlk söyledikleri zaman duygulandım. Aslında ben de henüz genç bir adamım. Belki benim de çocuğum olur.
(Bugün)
Yorumlar Tüm Yorumlar (6)