Sivil Havacılık Akademisi, havacılığımızdaki zafiyetlerin uçuş kazası yaratma olasılığından kaygı duyan havacıların oluşturduğu bir sivil inisiyatif...
Sivil Havacılık Akademisi, havacılığımızdaki zafiyetlerin uçuş kazası yaratma olasılığından kaygı duyan havacıların oluşturduğu bir sivil inisiyatif. Kimseye ve hiçbir kuruma bağlı değil. Hiçbir sponsoru yok. Temel ilkeleri bilimsel doğruları referans almak, siyaset dışında kalmak, yansız ve idealist bir tutum sergilemek.
Akademi, geçen hafta çiçeği burnunda Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi’ye hayırlı olsun ziyaretine gitti. Giderken de yanlarında hazırladıkları raporu götürdüler. Daha önce bazı bölümleri kamuoyuna yansıyan raporda çok çarpıcı tespitler var. İşte o rapordan notlar:
SORUNLAR YUMAĞI: Sivil havacılığımızda çok yönlü-çok etmenli sorunlar yumağı mevcuttur ve bu, sistemin içindeki hemen herkes tarafından farklı açılardan tespiti yapılan bir gerçektir.
KAR VE BÜYÜME ENDEKSLİ: Sivil havacılığımız bugünkü haliyle sadece kâr ve büyüme rakamlarına endeksli bir düşünce yapısına sahip kişileri tatmin etmektedir.
KAZA OLASILIĞI ARTIYOR: Bu durum öncelikle uçuş emniyetini olumsuz yönde etkileyip kaza olasılığını arttırmakta, ayrıca sektörde çalışan personelin hakları, yolcu hakları ve daha birçok konuda sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
TABLO OLUMLU AMA... : Kazalar ve ‘kaza gibi uçuş olayları’ devam ettiği müddetçe söylenen kuru sözlerin, çizilen olumlu tabloların hiçbir anlamı yoktur...
SORUNLAR SAKLANIYOR: Sistemi sırtında taşıyan uçuş ve yer ekipleri, işlerini kaybetme kaygısıyla gözlemledikleri olumsuzlukları açıkça anlatamamakta, ya istifa dilekçelerinde veya internet ortamlarında isimsiz iletilerle paylaşmaya çalışmaktadırlar.
SHGM YETERSİZ: SHGM’nin sivil havacılığımızı kayda alma, kontrol etme ve denetleme kapasitesi yeterli değildir; sertifikasyon, dokümentasyon ve kural koyma kabiliyetleri sınırlıdır.
AKADEMİ ANKARA’DA
Engin Aksüt-Pilot, Prof. Fehmi Töre Hava ve Uzay Hek., Bilal Ekşi-SHGM, Ünal Başusta-Pilot, Sefa İnan-Uçak Teknisyenleri Der.Onursal Başk., Ümit Çendek-SHGM eski Gen. Md. Yard., Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç
Havacılık Tıbbı Der.Bşk.(soldan)
Son söz
Raporun son bölümünde, bu sorunların buzdağığının görünen kısmı olduğu vurgulanıyor. Sorunların sağlıklı çözümlere kavuşturulması ve yeniden yapılanma için ivedilikle cesur adımlar atılması yeni Genel Müdür Bilal Ekşi’nin sorumluluğunda. Bilal Bey’in işi zor. Kolay gelsin.
Bu şovu kaçırmayın
Hava Kuvvetleri‘nin 100’üncü Yıldönümü onuruna düzenlenen Türkiye Hava Gösterisi-2011 dün başladı. Gösteri bugün de devam ediyor. İzmir’deyseniz, Çiğli’deki şovu sakın kaçırmayın. Uluslararası alanda son yıllarda düzenlenmiş en büyük akrobasi gösterisine yerli ve yabancı 148 uçak katılacak. Günboyu sürecek akrobasi gösterileri için Çiğli’ye kentin çeşitli noktalarından servisler kalkacak. Hiçbir ücret alınmayacak.
Boğaz’da bir hava üssü
İspanya’nın en yeni, en fiyakalı gemisi İstanbul’u ziyaret etti. Eylül ayında donanmaya teslim edilen helikopter gemisi Juan Carlos 1, dayanıklılık testleri kapsamında geldiği Boğaz’da demirledi. Aynı zamanda bir hava üssü olan gemi ayağıma gelmişken fırsatı kaçırmadım, ben de gezdim. 1. Kaptanı Albay Gonzalez Aller anlattı. 202 metrelik bir pisti olan gemiye aynı anda 6 helikopter iniş-kalkış yapabiliyor. Juan Carlos esasen bir helikopter gemisi ancak uçaklar için de alternatif bir pist görevi görüyor. 360 milyon Euro’ya malolan geminin kontrol kulesine çıktım. ‘Sessiz olun’ işareti yapan kadın figürünün olduğu tablo askeri gemideki hoş bir renkti.
‘Dünya Kabin Memurları Günü’ kutlu olsun.
Yusuf DEMİR/VATAN
Yorumlar