Kazanın ‘teknik arızadan’ kaynaklandığı belirtilse de, İtalyan kamuoyu çok farklı bir görüşe sahip. Birçokları, soruşturma süresince 36 kişinin esrarengiz şekilde öldüğü kazanın, Fransız uçaklarından atılan füzeden kaynaklandığına inanıyor.
Itavia Havayolları’nın 870 sefer sayılı uçağı, 27 Haziran 1980’de Bologna’dan Palermo’ya rutin bir iç hatlar uçuşu gerçekleştirirken bir anda Tiren Denizi’ne çakılmış ve uçaktaki 81 kişinin tümü hayatını kaybetmişti.
İtalya tarihindeki en uzun soruşturmalardan bir tanesi, kurulan sayısı parlamento komisyonu, uzman raporu ve yasal süreçlerin ardından son buldu. 81 kişinin hayatına mal olan kazanın teknik arızadan kaynaklandığı kararına varılırken, kazayla ilgili kimse hüküm giymedi.
‘Ustica olayı’ olarak da bilinen uçak kazası, İtalya’nın en fazla komplo teorilerine konu olan olaylarından biri olarak tarihe geçti. İtalyan Yüksek Mahkemesi, geçtiğimiz hafta Savunma ve Ulaştırma Bakanlıkları’nın, kazada ölenlerin ailelerine tazminat ödemesine karar verdi. Bu kararla, kazanın ardında yattığı düşünülen teorinin kabul edildiği öne sürüldü. Bu teori, artık faaliyet göstermeyen Itavia uçağının bir savaş uçağından atılan füzeyle vurulmasıydı.
New York Times’a yorumda bulunan soruşturmacı Andrea Purgatori, 1992 yılında filme bile konu olan olay hakkında, “Itavia kazası ABD’deki O.J Simpson davası gibi. Ceza mahkemesinde aklanan birisi sivil mahkemede suçlu bulunyor ve yaptıklarını ödemek zorunda” dedi.
SORUŞTURMA ÜZERİNE SORUŞTURMA
Itavia kazası, o kadar karmaşık bir hal aldı ki, kazayı soruşturan çok sayıda İtalyan Hava Kuvvetleri yetkilisi, uçağın rotası ve radar taramaları hakkındaki bilgileri sakladıkları gibi gerekçelerle kendileri de soruşturmaya maruz kaldı. Dört general, vatana ihanet suçlamasıyla yargılandı ancak bugüne kadar kimse hüküm giymedi.
Yıllarca çözülemeyen kaza, doğal olarak İtalyan kamuoyunda sayısız komplo teorisine maruz kaldı. Bazı internet siteleri, uçağın UFO’lar tarafından düşürüldüğünü öne sürerken, bazıları teröre işaret etti. Öyle ki, beş hafta sonra Bologna tren istasyonu bombalı saldırıya maruz kaldı ve 85 kişi hayatını kaybetti. Bu yaklaşımlar, Itavia uçağının da büyük olasılıkla tuvaletinde patlayan bir bomba nedeniyle düşmüş olabileceği teorisini de güçlendirdi.
SAVAŞ JETİ İDDİASI
Itavia uçağının bir savaş jeti tarafından vurulduğu iddiası ise 2008 yılında, Ustica olayı esnasında başbakan olan Francesco Cossiga tarafından ortaya atıldı. Cossiga, verdiği bir röportajda, uçağın Fransız savaş uçakları tarafından vurulduğunu öne sürdü. Cossiga, daha fazla bilgi veremeden, 2010 yılında öldü.
Basın ise Ustica olayıyla bağlantısı olan özellikle ordu emeklisi 36 kişinin ‘zamansız ölümlerine’ dikkat çekti. 2011 itibariyle, Itavia uçağının düşmesi hakkında bilgisi olan 36 kişi, trafik kazaları, vurularak öldürülme ve kendilerini asarak intihar etme sonucu hayatını kaybetmişti.
Hatta, bu ölümler arasında ‘çok saçma’ olanlar da vardı. Bir tanesi, ‘Roma’daki tren istasyonunda muza basarak düşme sonucu’ yaşanan ölümdü.
Ustica gibi esrarını koruyan olayları inceleyen araştırmacı Adam Kadmon, New York Times’a, “Bu kadar insanın hayatına mal olan, örtülmek istenen korkunç gerçek ne?” ifadesini kullandı. 11 Eylül dahil olmak üzere birçok komplo teorisini inceleyen Kadmon, ‘Fransız savaş uçağından ateşlenen füze olasılığının’ güçlü olduğuna inanıyor.
KADDAFİ BAĞLANTISI
Itavia kazası hakkında öne çıkan bir husus, İtalya’nın kazanın yaşandığı dönemde Libya lideri Muammer Kaddafi’yle olan yakın ilişkileri. Libya uçakları, yakın ilişkiler sayesine İtalyan hava sahasında uçma izni almıştı ve bunu İtalyan uçaklarının pervane izlerine saklanarak yapıyorlardı. Böylece, radarda tek bir uçağın bulunduğu rotada tespit edilmemeleri amaçlanıyordu.
New York Times’ın edindiği bilgiye göre, Muammer Kaddafi 27 Haziran 1980 gecesinde İtalyan hava sahasında gizlice uçan uçaklardan birindeydi. İddialar, Fransız savaş jetlerinin havalanarak Muammer Kaddafi’yi taşıyan uçağı vurmak istediği ancak DC-9 tiği Itavia uçağını vurdukları yönünde. Fransa’nın Kaddafi’ye karşı bu kadar düşman kesilmesinin nedeni olarak, İtalya’nın Kuzey Afrika’daki petrol yatırımlarında aldığı imtiyazlar olabileceği belirtiliyor.
Hikayenin devamında, Kaddafi’nin önceden uyarılarak uçağa hiç binmediği, uçağın pilotunun ise başarılı bir şekilde suya acil iniş yaptığı öne sürülüyor. Burada devreye giren İngiliz sualtı komandoları, yolcu uçağına mini denizaltıyla yaklaşarak patlayıcı yerleştirdi.
Bir diğer hipotez ise İsrail ile bağlantılı. Araştırmacı gazeteci Claudio Gatti’ye göre, uçak, Irak’a götürülmek için zenginleştirilmiş uranyum taşıyordu ve İsrail savaş uçakları tarafından vuruldu. Gatti, “Olağandışı durumlar dışında hiçkimse Akdeniz’de saldırı düzenlemezdi” dedi.
İtalyan savcılar, Itavia uçağının düştüğü gece birçok NATO uçağının bölgede uçuş yaptığını belirtmişti. (ntvmsnbc)
Yorumlar