Atatürk'ün manevi kızı rahmetli Sabiha Gökçen'in öğrencilerinden olan Edibe Subaşı Kutucuoğlu, geçtiğimiz cumartesi günü yaşamını sürdürdüğü İzmir Narlıdere Huzurevi'nde hayatını kaybetti. 91 yaşındaki Kutucuoğlu anneler gününde son yolculuğuna uğurlandı. Rahmetli Sabiha Gökçen'in hayatta kalan son iki öğrencisinden biri olan Kutucuoğlu'nun ölümüyle birlikte Tacettin Ersoy, Gökçen'in hayatta kalan son öğrencisi oldu.
"BEN DE UÇMAK İSTİYORUM, SABİHA GİBİ..."
Erzincanlı bir ailenin kızı olan ve Şeyh Said olayları sonrası henüz 3 yaşındayken Adana'ya yerleşen Edibe Kutucuoğlu, ortaokul son sınıftayken Atatürk Adana'ya geldi.
Edibe Kutucuoğlu o günü şöyle anlatmıştı: 'O gözlerindeki parıltıdan çok etkilendim. Atatürk o yıl 'İstikbal Göklerdedir' deyip Türk Hava Kurumu'nu kurdu. Sabiha Gökçen'i bizlere örnek olarak yetiştirdi. O, Türk kadının her alanda başarılı olacağına inanmıştı. Her kız lisesine bir subay gönderip, havacılık eğitimleri hakkında bilgi verdirdi. Biz de 1937 yılında Eskişehir'de açılan kurslara 36 kız başvuru yaptık. Ortaokul son sınıftaydım ve yaşım tutmuyordu. Nüfusumda değişiklik yaptırarak kendimi 2 yaş büyük gösterdim. Naciye Toros, Muzaffer Yay, Yıldız Uçaner, Sahavet Karapars ve ben, Sabiha Gökçen'den sonra ülkenin ilk kadın pilotları olarak eğitime hak kazandık' dedi.
2 KEZ KAZA GEÇİRDİ
Türkiye'nin dört bir yanında sivil havacılığın tanıtımı için planörcülük, paraşütçülük ve motorlu uçuş eğitimleri veren Edibe Kutucuoğlu, Amerika, Hollanda, Almanya, Yunanistan, Fransa, İtalya gibi pek çok ülkede de akrobasi gösterileri yaptı. Kutucuoğlu'na uçuş yaptığı ülkelerde sayısız şeref plaketi ve madalya verildi.
Kutucuoğlu, uçuş kariyerinde 2 büyük kaza atlattı.
Fransa'da Hitler'in gözde pilotu Anny Rich ile planörde gerçekleştirdiği bir gösteri sırasında, kuyruk dönüş dümeni iyi kilitlenmediği için kalkış yaparken düşen Edibe Kutucuoğlu ölümden döndü.
Usta pilot, 1 Nisan 1957'de eğitim sahasında uçuş yaparken, kendisinin ardından havalanan öğrencisinin yaptığı bir hata sonucu yere çakıldı. Ciddi şekilde yaralanan Edibe Kutucuoğlu, havacılık kariyerine veda etmek zorunda kaldı.
"MİNARE İŞÇİ" OLARAK EMEKLİ EDİLDİ!
Öğrencisinin uçağına çarpmamak için kendi kontrolünü kaybettiğini anlatan Kutucuoğlu, 'Türk Hava Kurumu İsmet İnönü kampında uçuş yapıyordum. Ardımdan öğrencilerimden birisi havalandı. Ancak yanlış bir hareket yaptı. Ona çarpmamak için aşağıdaki tarlaya çakıldım' dedi.
Vücudunda 22 kırık, 43 yara oluşan Kutucuoğlu, bu olaydan sonra bir daha uçmadı. Ancak o yıllarda kanunda havacılıkla ilgili bir mevzuat olmadığı için makinist olarak emekli edilmek istendi. Karşı dava açan Kutucuoğlu, branşın en tehlikeli işçiliği kabul edilen 'minare işçisi' olarak emekli edildi.
BÜSTÜ BİLE VAR
Görev yaptığı 20 yıl boyunca aldığı tüm madalyaları Türk Hava Kurumu'na bağışlayan Kutucuoğlu için kurum bir büst yaptırarak Ankara'daki müzesine koymuştu.
NERMİN ŞEN EVİNDE ÖLÜ BULUNDU!
Türkiye’nin ilk hosteslerinden olan 80 yaşındaki Nermin Şen, Muğla’nın Bodrum İlçesi’ndeki villasında ölü bulundu.
Bodrum’un Bitez Beldesi’ndeki Aktur Tatil Sitesi’ndeki villasında yalnız yaşayan, alzheimer hastası Nermin Şen’in dört gündür ortalıkta hiç görünmemesi üzerine site yönetimi durumu jandarmaya bildirdi.
Dün saat 16.00 sıralarında çilingir yardımıyla villaya giren jandarmalar, mutfakta Şen’in cesediyle karşılaştı. Vücudunda herhangi bir darbe, kesici veya delici alet yarası bulunmayan Şen’in cesedi, savcı ve jandarmanı incelemesinin ardından Bodrum Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırıldı.
Türkiye’nin ilk kadın hosteslerinden olan Şen’in, cesedinin bugün otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na gönderileceği bildirildi. 24 yıldır sitede yaşayan Şen’in bekar olduğu ve kimsesi bulunmadığı öğrenildi.
Yorumlar Tüm Yorumlar (14)