18 Ağustos 2011, Perşembe 11:03:50

YERLİ UÇAK İÇİN BİR ADIM DAHA...

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. tarafından Wow Hotel’de düzenlenen iftara havacılık sektöründen bir çok önemli isim katıldı.
  • Bir önceki yorumda yazan isim Nuri Demirap değil Nuri Demirağ olacak.
  • Yerli uçak deniliyor ama geçmişe sahip çıkılmıyor.Şu ülkede havacılık sektöründe olup Nuri Demirap ismini bilen kaç kişi var?Havacılık okullarında bile adından bahsedilmiyor.Bu saygıdeğer insan uçağı yapmış uçurmuş bile.Bunlar çok büyük işler değil sadece maliyeti düşüren işler.Biz geçmişte uçağı yapmışken,şimdi uçak üzerinde mod yapma yetkisini aldık diye bayram ilan ediyoruz.Bakınız baştan yapmak değil,sadece olan şey üzerinde değişiklik yapma yetkisi bizi havalara uçuruyor.Nasıl bağlamışlarsa bizi artık.
  • zu ha ha siz ancak yerli malı kuruyemiş üretirsiniz ancak...yerli otomobil yapamıyorsunuz yapsanız yapsanız kağıttan uak yaparsınız
  • Bence bu toplantı önemini yitirmiştir. Uzağa fırlatılacak ilk Türk, İlk Havacılık Üniversitesi, İlk Türk Uzay Mekiği gibi değerli projeleri olan THK Genel Başkanı Osman Yıldırım nerde? Çok büyük eksiklik. Siz bir kere uçak üretecekseniz THK ya sormalısınız.. :) :)
  • Bu yetki uçak yapmak için değil. Yapısal Tamir tasarımı modifikasyon tasarımı kabin içi değişiklikler vs. için Bunlar büyük para tutar, yabancı kuruluşlara tonla tasarım parası ödenir. Şimdi THY kendi tasarım işini kendi halledebilir. Ne abartalım ne küçümseyelim
  • anca uçan halı yaparlar, oyle hep hayaldi gerçek oldu demekle olmuyor bazı şeyler
  • Hedeflere küçük görünen adımlarla sabır içinde yürüyerek yapılır. Herhalde Teknik kadro sertifika vermeyi ahlaksızlık olarak niteleyen hangi niyet taşıdığı bilinmeyenler kadar uçak yapım sürecinin ne olduğunu bilen insanlardır. Kimsenin de sertifika ile uçk yapacağız dediğini okumadık. Biraz hassasiyet ve olumlu bakış lütfen. Hayırlı olsun. EASA onay süreci kolay bir şey olmasa gerek.
  • Arkadaş yanlış alamış olabilir diye yazıyorum. verilen sertifika ülke içinde birbirine (Yani SHGM nin THY Teknik'e verdiği) verilen bir sertifika değildir. Alınan sertifika bizzat EASA dan alınmıştır. Bunu alabilmek içinde yaklaşık 2 sene süren yoğun ve yorucu bir çalışma gerçekleştirilmiş diye biliyorum. Bunu sağlamak için de uçak üzerinde tasarım yapabilecek arkadaşlar çalışmışlar. Tabii ki alınan bu yetki ile uçak tasarımı şu an yapılamaz. Ama bu bir ön adımdır. Bir sonraki adım STC (major tasarımlar) daha sonraki adım ise uçak tasarımına giden yoldur. Ama bu süreç arkadaşın dediği gibi 2 günde olacak işler değil belki 10-15 yıl sonraki neticelerdir. Ama artık bu yol açılmıştır.
  • millet birbirine sertifaka vermeye devam etsin daha.. bu kadar işguzarlik bu kadar ahlaksızlık olablirmi ? ucak yapmak kolya bir iş mi ? yapilan ar-ge den kimse bahsetmioyr.. boeing 787 yi geliştirmek için 10 yili aşkın suredir ugrasiyor hala daha bitiremedi. siz ucak yapacagim diyorsunuz. bu konuda hiç bir geçmişiniz yok. çalişmaniz yok. sertifakalar dagitmaya devam ediyorsunuz. ucak yapayim diye karar verin artik. çunku şimdi karar verseniz ucagi en erken 20-25 senede yaparsınız.
  • Böylesine güzel ve insani duygular karşısında yorum yapılabilir mi ? Ben yetki sahibi bir kişi olsam bu güzel insanlara kendilerini özel hissedecek bir şeyler yaparım , para değil ama bazı zaruri giderleri ben karşılarım.
Yeşilköy’de bulunan Wow Hotel’de düzenlenen yemeğe SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir, TGS Genel Müdürü Bayram Özçelik, DHMİ Başmüdürü Celal Özuğur ve havacılık sektörünün önemli isimleri katıldı.

THY Teknik Genel Müdürü tarafından iftarda yapılan açıklamada EASA tarafından Part 21 DOA (EASA.21J.418) Tasarım Organizasyonu Onay sertifikasını ile Türkiye’de bir ilke imza attıklarını belirtti.

MRO(Bakım-Onarım)’nun ardından tasarım alanına da girecek olan ilk ve tek Türk şirketi özelliğine de sahip olduklarını ifade eden THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir sözlerine şöyle devam etti; Global ölçekte iddialı olabilmek için sadece bakım-onarım işleriyle meşgul olmak yeterli değil, tasarım ve üretimde yapabilen bir yapının oluşturulması gerekiyordu. Bu doğrultuda çalışmalarımıza artalıksız devam ediyoruz. Türk havacılığının önünde büyük hedefler var. Şimdi artık tasarım zamanı...Bu oldukça önemli bir aşamadır. Hedefimiz en kısa süre içerisinde tüm paydaşlarımıza “haydi üretim zamanı” diyebilmektir. Sektöre yön verme misyonumuzu başarıyla yerine getirme gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.

Demir sözlerini şöyle noktaladı; “İftar yemeği vesilesiyle bir araya geldiğimiz bu anlamlı gecede, bu süreç içerisinde omuz omuza yaptığımız ve uzun çalışmalar yaptığımız bir süreçti. Sertifikanın alınmasında altın vuruşu ise, Sivil Havacılık Genel Müdürümüz Bilal Ekşi ve Genel Müdür Yardımcımız Haydar Yalçın yaptı. Kendilerine nezdinizde teşekkür ediyorum”

İsmail Demir’den sonra söz alan SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın ise;

“İftar sebebiyle bir araya geldiğimiz bu akşam THY Teknik A.Ş.’nin EASA tarafından tasarım-organizasyon yetksini almasının başarısını da kutluyoruz. Bu önemli başarıya katkıda bulunmuş olmaktan şahsım ve genel müdürüm adına gurur duyuyorum. Bakanımızında işaret ettiği gibi 2023 hedefleri için yapılan bu iş, son yıllar içerisinde havacılığımız adına altı çizilecek bir başarı olarak görülmektedir. THY Teknik’in yapmış olduğu başarılı çalışmalara ön ayak olabildiysek ne mutlu bize. Sizleri Genel Müdürüm adına saygı ile selamlıyorum” diye konuştu.

THY Teknik şimdiye kadar uçak içi konfigürasyonlarını yabancı şirketlere tasarlatıp uygulatıyordu.

Bu sertifika sayesinden bundan böyle uçak içi tasarım ve uygulamaları THY Teknik A.Ş. tarafından yapılacak.

Alınan sertifika sayesinde şirketin kendi konseptini uygulamasında, zaman ve ciddi para tasarufu sağlaması bekleniyor.

İşte geceden AirportHaber objektiflerine yansıyanlar...



















YERLİ UÇAK İÇİN BİR ADIM DAHA...

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 13 yıl önce
Bir önceki yorumda yazan isim Nuri Demirap değil Nuri Demirağ olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yerli uçak deniliyor ama geçmişe sahip çıkılmıyor.Şu ülkede havacılık sektöründe olup Nuri Demirap ismini bilen kaç kişi var?Havacılık okullarında bile adından bahsedilmiyor.Bu saygıdeğer insan uçağı yapmış uçurmuş bile.Bunlar çok büyük işler değil sadece maliyeti düşüren işler.Biz geçmişte uçağı yapmışken,şimdi uçak üzerinde mod yapma yetkisini aldık diye bayram ilan ediyoruz.Bakınız baştan yapmak değil,sadece olan şey üzerinde değişiklik yapma yetkisi bizi havalara uçuruyor.Nasıl bağlamışlarsa bizi artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
zu ha ha siz ancak yerli malı kuruyemiş üretirsiniz ancak...yerli otomobil yapamıyorsunuz yapsanız yapsanız kağıttan uak yaparsınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bence bu toplantı önemini yitirmiştir. Uzağa fırlatılacak ilk Türk, İlk Havacılık Üniversitesi, İlk Türk Uzay Mekiği gibi değerli projeleri olan THK Genel Başkanı Osman Yıldırım nerde? Çok büyük eksiklik. Siz bir kere uçak üretecekseniz THK ya sormalısınız.. :) :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu yetki uçak yapmak için değil. Yapısal Tamir tasarımı modifikasyon tasarımı kabin içi değişiklikler vs. için Bunlar büyük para tutar, yabancı kuruluşlara tonla tasarım parası ödenir. Şimdi THY kendi tasarım işini kendi halledebilir. Ne abartalım ne küçümseyelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
anca uçan halı yaparlar, oyle hep hayaldi gerçek oldu demekle olmuyor bazı şeyler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hedeflere küçük görünen adımlarla sabır içinde yürüyerek yapılır. Herhalde Teknik kadro sertifika vermeyi ahlaksızlık olarak niteleyen hangi niyet taşıdığı bilinmeyenler kadar uçak yapım sürecinin ne olduğunu bilen insanlardır. Kimsenin de sertifika ile uçk yapacağız dediğini okumadık. Biraz hassasiyet ve olumlu bakış lütfen. Hayırlı olsun. EASA onay süreci kolay bir şey olmasa gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadaş yanlış alamış olabilir diye yazıyorum. verilen sertifika ülke içinde birbirine (Yani SHGM nin THY Teknik'e verdiği) verilen bir sertifika değildir. Alınan sertifika bizzat EASA dan alınmıştır. Bunu alabilmek içinde yaklaşık 2 sene süren yoğun ve yorucu bir çalışma gerçekleştirilmiş diye biliyorum. Bunu sağlamak için de uçak üzerinde tasarım yapabilecek arkadaşlar çalışmışlar. Tabii ki alınan bu yetki ile uçak tasarımı şu an yapılamaz. Ama bu bir ön adımdır. Bir sonraki adım STC (major tasarımlar) daha sonraki adım ise uçak tasarımına giden yoldur. Ama bu süreç arkadaşın dediği gibi 2 günde olacak işler değil belki 10-15 yıl sonraki neticelerdir. Ama artık bu yol açılmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
millet birbirine sertifaka vermeye devam etsin daha.. bu kadar işguzarlik bu kadar ahlaksızlık olablirmi ? ucak yapmak kolya bir iş mi ? yapilan ar-ge den kimse bahsetmioyr.. boeing 787 yi geliştirmek için 10 yili aşkın suredir ugrasiyor hala daha bitiremedi. siz ucak yapacagim diyorsunuz. bu konuda hiç bir geçmişiniz yok. çalişmaniz yok. sertifakalar dagitmaya devam ediyorsunuz. ucak yapayim diye karar verin artik. çunku şimdi karar verseniz ucagi en erken 20-25 senede yaparsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Böylesine güzel ve insani duygular karşısında yorum yapılabilir mi ? Ben yetki sahibi bir kişi olsam bu güzel insanlara kendilerini özel hissedecek bir şeyler yaparım , para değil ama bazı zaruri giderleri ben karşılarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000