Çocukluğundan beri uçaklara tutkuyla bağlı olan Necip Ülkünün hayatı bir seyahati sırasında okuduğu dergiyle değişti. Ülkü o an kararını verdi ve kendi uçağını imal etti. ABDden getirttiği parçalarla tek motorlu çift kişilik bir uçak üreten, arazi alarak pist yapan Ülkünün tek eksiği sertifika...
Bazı insanlar vardır, yaşı kaç olursa olsun ne zaman bir uçak geçse gökyüzüne bakar. Akvaryumdaki balıkları izler gibi havada süzülen uçakları seyreder. 54 yaşındaki elektronik mühendisi Necip Ülkü’nün de çocukluğundan beri en büyük zevki uçakları, helikopterleri izlemek. Ortaokul yıllarında harçlıklarını biriktirip Türk Hava Kurumu’nun maket uçaklarından alıp onlarla oynayan Ülkü, yıllar sonra bir arkadaşı sayesinde bu kez büyük model uçaklarla tanışmış. Her yeni modelin montajını yapmaya başlayan Ülkü, işlerinin yoğunluğundan dolayı havacılık tutkusunu profesyonelliğe dökememiş. Ta ki 2008 yılına gelene kadar...
O yıl Münih Havaalanı’ndan, yolculuk sırasında vakit geçirmek için satın aldığı bir dergi Ülkü’ye kendi uçağını üretme fikrini vermiş. Dergide iki kişilik bir uçağın uçuş testlerini, özelliklerini, pilot yorumlarını okuyan Ülkü kendi uçağını yapmak için kolları sıvamış.
Tarlaya bile iniş yapabilir
İmal edeceği modeli seçip bu uçağın planlarının yanı sıra iniş takımları, motor ve fren gibi gerekli parçalarını da monte edilmemiş halde ABD’den satın almış: “Parçalar üç-dört ay sonra elime ulaştı. Ankara’daki 100 metrekarelik atölyemde bir yıl boyunca uçağın imalatıyla uğraştım. Çok zorlandığım yerler oldu ama kimseden yardım almadım. Gösterge panelinin tasarımını ise kendim yaptım. Sonunda uçağımı tamamlamayı başardım. Bu bana büyük gurur veriyor.”
Aylar süren çalışmanın ardından her tür piste iniş yapabilen, tek motorlu iki kişilik bir uçak üretmeyi başaran Ülkü, uçağı kendisinin yaptığını duyan pek çok kişinin korktuğunu söylüyor: “Herkes tek motorlu deyince endişeye kapılıyor. Aslında uçağım çok güvenli. Motor dursa bile süzülerek en yakın piste, yola ya da tarlaya iniş yapabilir. Zaten benzin bitmediği sürece motoru da durmaz. Ayrıca istenirse paraşüt de takılabilir.”
Pist yapmak için arazi aldı
Uçağının yapımı için 55 bin dolar harcayan Ülkü, Ankara Polatlı’da bir arazi satın alıp 300 metrelik toprak pist inşa etmiş. Şimdi ise önünde uçmak için tek engel var: Uçuş için gerekli sertifikaları almak! Ülkü, uçağının son eksiklerini de tamamladıktan sonra tescili için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) başvuracağını anlatıyor: “Tescil ve uçuşa elverişlilik sertifikalarından sonra uçuş testlerine bir pilot arkadaşımla başlayacağım ama bu iş çok kolay görünmüyor. Çünkü SHGM’nin uçak ya da helikopter üreten şirketler dışında bir kişinin imal ettiği hava aracının uçuşunu tescil edip izin verecek yönetmeliği henüz yok. Türkiye’de uçak, helikopter yapan benim durumumda birçok kişi var ve hepsi de mağdur. Eğer yönetmelik çıkarsa Türkiye’de sivil havacılık çok daha hızlı gelişir.” Gelecekte Polatlı’daki atölye ve pistinde hafif hava araçları için uçuş okulu açmayı planlayan Ülkü burayı Ankara’nın havacılık bölgesi yapmayı hedefliyor.
Bana ‘Kafadan uçuk’ diyorlar
Çocukluğundan beri uçaklara tutkun olan Necip Ülkü, kendi başına uçak imal etmenin stres atmaya da yardımcı olduğunu söylüyor. Ülkü, zaman zaman çevresinden olumsuz tepkiler alsa da “Hobim” dediği uçak yapmaktan asla vazgeçmeyeceğini anlatıyor: “Uçak müzelerini gezip işçilikleri inceliyorum. Her gün o kadar çok heyecanlanıyorum ki bir sonraki günü iple çekiyorum. İçime bir ferahlık geliyor, kendime güvenim artıyor. Artık tatile bile çıkmak istemiyorum. Uçak yaparken dış dünyayla tüm bağlantım kopuyor. Arkadaşlarım uçak yaptığım için bana farklı gözle bakıyor. Kimi övgüler yağdırıp başarı dilerken, kimi ‘Bu uçak uçacak mı?’ ya da ‘Maket mi yapıyorsun?’ diye soruyor. Benim için ‘Kafadan uçuk’ diyorlar ama genelde herkes yaptıklarıma hayret ediyor.”
Star Gazete
Yorumlar Tüm Yorumlar (6)