ABD'den F-16 savaş uçağı almayı planlayan Türkiye için Çin üretimi J-10C jetleri alternatif olarak değerlendiriliyor. Bulgar basınına açıklamalarda bulunan bir Türk uzman, ABD'den F-16 alınmaması durumunda Türkiye'nin Çin üretimi J-10C jetini alabileceğini öne sürdü.
Savaş uçağı envanterini geliştirmek isteyen Türkiye'nin, ABD'den satın almayı planladığı F-16 savaş uçaklarına alternatif olarak Çin'in ürettiği J-10C'nin de seçenekler arasında değerIendirdiği öğrenildi. Bulgaristan basınında yer alan habere göre; Türkiye, F-16 savaş uçaklarını satın almaması durumunda Çin'in ürettiği J-10C jetini seçenekler arasında değerlendirebilir. Bulgar basınında yer alan bu bilgiler Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan'ın açıklamalarına dayandırıldı.
TÜRKİYE'DEN F-16 HAMLESİ!
Türkiye'nin ABD'den satın almayı planladığı F-16 savaş uçaklarına ilişkin geçen haftanın başından beri Ankara'dan çeşitli açıklamalar gelmeye başladı. bulgarianmilitary.com'da yer alan haberde şu ifadelere yer verildi; Bürokratların da açıklamalarına konu olan Türkiye'nin istediği Amerikan F-16 savaş uçakları yeniden gündeme geldi. Ancak Türkiye, artık Lockheed Martin'den yapılan "satın alma talebini geri çekmenin mümkün olduğunu" söylüyor. Siyasi olarak Türkiye'nin dış politikası ve güvenlik politikasıyla doğrudan bağlantılı olan Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan da benzer bir olasılığı dile getirdi.
Türkiye, ABD'nin en büyük F-16 savaş uçağı filosuna sahip. Tahminlere göre, 250 adet F-16 görev yapıyor. Bir kısmı modernize edilecek ancak Türkiye'nin sadece modernizasyona değil modern bir filoya ihtiyacı var. F-35'i alma talebi reddedilen Türkiye'nin şu anda 40 adet F-16 savaş uçağı satın alması Washington tarafından değerlendiriliyor. Öte yandan Türkiye'nin kendi üretimi veya başka bir tedarikçiden satın alma olasılığı devam ediyor.
OLASI SEÇENEKLER
Türkiye'nin modern savaş havacılığına ihtiyaç duyduğu şu dönemde kendi üreteceği Milli Muharip Uçak (TF-X) ile mümkün olduğu biliniyor. Aynı zamanda Türkiye yıllardır, özellikle havadan havaya füzeler alanında kendini geliştirerek Amerikan silahlarına olan bağımlılığından kurtulmaya çalışıyor.
Türkiye dışa bağımlılığa ilk denklemde zaten bir cevap veriyor. Halihazırda inşa edilmiş ve test edilmiş Türk havadan havaya füzeleri olan Peregrin ve Merlin örnek gösteriyor. Türkiye'nin F-16 jetlerine alternatif olarak, Avrupa Eurofighter Typhoon, Rus Su-35 veya Su-57, Fransız Dassault Rafale, Çin Chengdu J-10 Vigorous Dragon ve J-10C savaş uçakları görülüyor.
Türkiye'nin ABD'ye yönelik siyasi söyleminde bu savaş uçaklarını kullanması ise manidar olarak yorumlanıyor. Türkiye, bu alternatiflerle Amerika'ya tek olası seçenek olmadığını gösteriyor. Altınbaş Üniversitesi Rektörü Çağrı Erhan yaptığı açıklamada, "Artık Rus Su-35 ve Su-57 savaş uçakları, Pakistan'a satılan Çin J-10C savaş uçakları ve Eurofighter Typhoon gibi başka seçeneklerimiz de var. Rus Sukhoi kompleksinden Su-35 ve Su-57'den Türkçe yorumlarda ilk kez bahsedilmiyor. Türkiye iki Rus savaş uçağından birini satın alabilir mi? Evet, belki, ama kararların ortakların ve "düşmanların" siyasi tutumlarına göre değil, Türk savunmasının çıkarlarına göre alındığını gösterdi. S-400 hava savunma kompleksi bunun en güncel kanıtıdır. Ama böyle bir hamle yapacak mı? Şahsen olmayacağını düşünüyorum çünkü Rusya şu anda belirsizlik yayıyor. Türkiye'nin gelecekte gerekli hizmeti ve teknolojiye veya yedek parçaya erişimi alacağına dair bir garantisi yok çünkü Ukrayna'daki savaş hala durumu değiştiriyor." dedi. (Star)
Yorumlar