Türk Hava Yolları (THY), uçak teslimatlarındaki gecikmelere ve Pratt & Whitney’in geared turbofan (GTF) motor sorunlarına rağmen, 2025 yılı sonunda yaklaşık 530 uçaklık bir filoya ulaşmayı planlıyor. Hâlihazırda 474 uçaklık filosu bulunan THY, bu sayıyı yıl sonuna kadar 493’e çıkarmayı hedefliyor.
5 Kasım'da gerçekleştirilen üçüncü çeyrek finansal sonuçlar toplantısında konuşan THY Mali İşler Başkanı Murat Şeker, 2025’te filonun %7 ila %8 büyüyerek 530 uçağa ulaşacağını belirtti. Şeker, “Bu filoda, düşük maliyetli taşımacılık yapan AJet ve kargo operasyonlarına yönelik dar gövdeli ve geniş gövdeli uçaklar yer alacak” dedi. Boeing grevinin sona ermesinin ardından şirketin teslimat süreci hakkında daha net bilgilere sahip olduğunu da ifade etti.
THY’nin yaşadığı GTF motor problemleri nedeniyle 42 uçağını yere indirdiğini belirten Şeker, bu sayının yıl sonuna kadar 45’e ulaşacağını ve 2025'te bu durumun fazla iyileşme göstermeyeceğini söyledi. Şirketin Pratt & Whitney ile anlaşarak üçüncü çeyrekte başlayan ve önümüzdeki yıl devam edecek olan tazminat ödemeleri aldığını kaydetti. GTF sorunları, yakıt dışı maliyetlerde önemli bir artışa sebep olurken, bakım ve onarım faaliyetlerinin önemi giderek artıyor.
THY’nin entegre iş modeli sayesinde tedarik zincirindeki sorunların hafifletildiğini belirten Şeker, artan uçak teslimat gecikmeleri nedeniyle şirketin bakım ve onarım faaliyetlerine daha fazla odaklandığını söyledi. Şirket, dış müşterilere hizmet vermek yerine kendi filosuna öncelik tanıyor. Bu süreçte personel sayısında da önemli bir artış yaşandı.
Artan rekabet ve diğer havayollarının hızlı toparlanması THY’nin kâr marjında baskı yaratırken, uluslararası hatlardaki yolcu kapasitesi ise %5,4 oranında arttı. Üçüncü çeyrekte 24,5 milyon yolcu taşıyan THY’nin toplam gelirleri geçen yıla kıyasla %4,9 artarak 6,6 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde şirketin net kârı 1,3 milyar dolar olarak açıklandı. Kargo gelirleri ise yıllık %47 artarak 911 milyon dolara ulaştı ve THY, %5,7 pazar payıyla dünyanın en büyük üçüncü hava kargo taşıyıcısı oldu.
Jeopolitik Gelişmelerin Etkisi
Şeker, Orta Doğu'da artan askeri gerilimlerin ve Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmanın THY’yi olumsuz etkilediğini belirtti. Orta Doğu’da uçuş gerçekleştirdikleri 40 destinasyondan Tel Aviv ve Beyrut uçuşlarının kapatıldığını, bu bölgedeki kapasitenin %20 ve gelirlerin %30 düştüğünü ifade etti.
THY'nin yeni uzun mesafe destinasyonları arasında yer alan Denver, Detroit ve Melbourne hatlarının güçlü performans sergilediğini belirten Şeker, Sydney ve Santiago de Chile uçuşlarının da ağı daha da güçlendireceğini söyledi. Haziran 2025’te Lima, Peru ve ardından Kamboçya’nın Phnom Penh şehrine yapılacak uçuşların planlandığını ekledi.
Önümüzdeki yıl için bütçeleme sürecinin oldukça karmaşık olduğunu belirten Şeker, teslimat gecikmelerinin ve jeopolitik etkilerin 2025 yılı bütçe hazırlıklarını zorlu bir hâle getirdiğini söyledi.
Yorumlar Tüm Yorumlar (6)