13 Ocak 2011, Perşembe 18:57:48

"TEKNİK ARIZA GÖRÜNMÜYOR"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Polatlı’daki helikopter kazasına ilişkin olarak şu ana kadar herhangi bir teknik arıza konusunda bulguya rastlanmadığını açıkladı.
  • http://www.dkos.org/ucakkazasi.html sitesinde uçak kazalarını önleme konusunda ilginç bir yorum ve çalışma var....
  • Çok sayıda teknik yayın, Eğitim yayını, Talimat ve yılların tecrübesi ile edinilen ve Türk Kara Kuvvetleri Kara Havacılık Birliklerinde kullanılan BU BİLGİLERİ ancak bu kadar kısaltabildim. Umarım merak edenlerin anlayabileceği bir dilde olmuştur. Çünkü havacılık dili ayrı bir dil olduğu gibi kendi içinde de helikoptercilik hele Gece Görüş Gözlüğü uçuşlarının teknik dili ise daha ayrı bir dildir. İyi veya sert yorum yazan bütün yorumcuların aslında bilgilenmek istediklerinin farkındayım. Umarım yardımcı olur. Son olarak editörden ricam, bu bilgileri derli bir şekilde tek olarak yayınlayabilirse sanırım daha iyi olur.
  • 1. Gece Görüş Gözlüğü GGG nedir? Mevcut yıldız veya ay ışığını birkaç bin kez artırarak görüş sağlar. Her göz için ayrı bir tüpü (dürbün/gözlük) vardır. İnsan gözü 180 derece, GGG ise 4-5 derecelik açı sağlar. 1 TL kadar bir delikten bakarak uçmaktır. Yürümekte bile zorlanırsınız. 2. Bu tür uçuşlar yapılmasa olmaz mı? Kaza olacak diye nasıl arabaya binmekten, riske rağmen iyi olmak için ameliyattan vazgeçmiyorsak, bu da aynı şey. Gece Görüş Gözlüğü ile uçuş gereklidir! 3. GGG'den daha iyi bir Görüş Gözlüğü yok mu? Yıldız veya ay ışığı ile görüş sağlayan Gece Görüş Gözlüğü görüntüsü ile Termal görüntü sağlayan cihaz görüntüsü ve ayrıca kamera görüntüsünü birleştirerek, UÇUŞA ELVERİŞLİ görüş sağlayacak cihaz, halen test aşamasındadı
  • 1.Helikopterin performansı yetersiz miydi? Bu helikopter oradaki irtifada(yaklaşık 900 metre) mürettebat (3 kişidir) dahil 14 kişiyi rahat taşıyabilecek şekilde tasarlanmıştır. 2000m gibi yerlerdeki kalkışta bu sayı 7'ye kadar düşer. 2. Helikopter bakımsız/arızalı mıydı? Hiçbir Teknik birim arızalı helikopteri uçuşa vermez, hiçbir pilot arızalı helikopterle uçuşa çıkmaz. Görünmez, hatalı bir kayıt ise araştırma sonucu ortaya çıkar ki her kazadan sonra savcı ve denetleme kurulları otomatik olarak devreye girer ve olayı didik didik ederler! 3. Eski miydi? Bütün havacılar bilir ki havacılıkta eski olmaz! Bütün parçaların bir değişme zamanı vardır ve o zaman gelince parça değişmeden hava aracı uçuşa Ç-I-K-A-R-I-L-A-M-A-Z!
  • Peki 5 pilot subay neden aynı helikopterdeydi? 1. Bir eğitmen ve dört eğitimdeki pilot olarak bulunurlar. 2. Uçuş eğitim alanları (Gölbaşı), Güvercinlik'teki üsse 20 dakika uzaktadır. 3. Periyot değişimi için üsse gidiş geliş, zaman anlamında büyük kayıptır. Helikopter eğitim birliğinin yaklaşık 40 yıllık uygulamasında, helikoptere bir eğiticiyle birlikte 2 ila 4 eğitimdeki pilot alınır. Eğitim periyodu bitince helikopter arazide en uygun yere iner ve eğitilen pilot arkaya koltuğa geçer, arkadaki sırası gelen ise uçucu koltuğuna oturur. Günde 12-18 sortide 30-60 pilotun uçurulduğu eğitimlerde yakıt-amortisman tasarrufu sağlanır, eğitim süreleri kabaca %30 kısalır. 4. Tasarruf, 5 canla kıyaslanmaz, bu başka bir tartışma konusudur.
  • eeeeeeeeeeee anlatıyonda sonucunda ne olacak heeee?
  • Peki yönlerini nasıl bulamadılar ve yanlış bir vadiye girdiler? 1.Helikopterlerimizde sisteme entegre bir GPS yön bulucusu yoktur. Ancak pilotlarda mobil GPS yön bulucular vardır ve bunları 1/25000 ya da 1/50000 ölçekli haritalarla koordineli kullanırlar. Çok etkili bir yöntemdir. Ancak bu GPS yön bulucular "yüz metre sonra dön-şimdi dön" gibi sesli uyarı vermezler. Sayısal olarak dönüş noktasına "0" metre kaldığını gösterir ve pilot mevcut süratine bağlı olarak ne kadar önce dönüşe başlayacağına karar verir. Ancak tepeler arasında bu alçakta rüzgar çok değişken ve bazen yukarıdan da bastırabilir. Ayrıca tepeler arasında GPS yanıltıcı bilgi verebilir. 2. Her an çok hızlı karar vermesi gereken pilot hata ile yanlış bir yöne dönebilir.
  • Ülkemdeki GGG'ler yeni ve üstün teknolojidir ama sis-pus-bulut içide bir işe yaramaz hatta pilotu his yanılgısına sokar. 1.Pilot sis-pus-bulut içine girdiğinde hemen GGG'nin altından aletlere bakarak aletli uçuşa geçer ve tırmanmaya başlar. GGG'ler aletleri görebilmek için gözün önünde 3-4cm mesafede duracek şekilde tasarlanmıştır. 2. Suni ufukla helikopteri ufki düzeyde düz duruma geçirir, sürati en alt limite düşürerek mümkün olan en yüksek tırmanış oranıyla tırmanır. 3.Bir yandan da en yakındaki bir VOR/NDB istasyonundan sinya almaya çalışır. Çünkü bu irtifalarda bu istasyonların sinyalini almak mümkün değildir. 4.Tırmanmaya çalışır ancak sis içinde görüş olmadığından önündeki teli-ağacı-yükseltiyi göremez. Ve maalesef....
  • 1. UH-1H, genel maksat helikopteridir (Utility Helicopter). Aynen Sikorsky UH-60 (diğer adıyla S-70) olduğu gibi. 2.Ülkemizdeki birçok olayın tersine, helikopter eğitimi iyidir. 3. 19 yıldır Gece Görüş Gözlüğü (GGG) uçuşu yapılmaktadır ve ilk ölümlü kazadır. 4. Bu eğitimler, önce UH-1'de daha sonra üstün teknoloji ürünü diğer helikopterlerde devam ettirilir. 4. GGG uçuşları "0 fit ile 200 fit" arasında yapılır. Daha üst irtfalarda GGG fonksiyonu yoktur. 5. 100-200 fit arası seyrüsefer, 0-99 fit ise operasyoneldir ve arazi biçimlerinin (tepelerin) üzerine çıkılmadan tepelerin arasında yapılır. 6. Bir tepenin arkasında bulunabilen sis/pus içine aniden istemeden girildiğinde bu irtifada ölümcüldür. Çünkü GGG siste/pusta işe yaramaz!
  • TEKNOLOJİ ÇAĞINDA YAŞIYORUZ, KOSKOCA SİLAHLI KUVVETLERİMİZİN KARA HAVACILIK OKULUNUN TEKNİK DEPARTMANLARI, KKK KOMUTANLIĞI FİLOSUNDA BULUNAN HAVAARAÇLARINA ÇOK BASİT BİR CVR (COCKPIT VOICE RECORDER) TAKAMIYOR MU? HAVAARACININ DÜŞMESİ ANINDA BU CVR'LAR TARAFINDAN KAYIT YAPILAN KOKPİT İÇİ KONUŞMALAR SAYESİNDE KAZANIN NEDENİ BELKİDE RAHATLIKLA ORTAYA ÇIKARTILABİLİR. ÜMİT ÇENDEK

Bakanlıkta Bulgaristan Savunma Bakanı Anyu Angelov’u kabul eden Gönül, helikopter kazası hakkında açıklama yaptı.

Gönül, 5 subayın şehit düştüğü helikopter kazası hakkında, "Elimize kesin bir rapor ulaşmış değil. Ancak şu ana kadar helikopterde teknik bir arızaya ilişkin bulgu gözükmüyor." dedi.

"TEKNİK ARIZA GÖRÜNMÜYOR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 14 yıl önce
http://www.dkos.org/ucakkazasi.html sitesinde uçak kazalarını önleme konusunda ilginç bir yorum ve çalışma var....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Çok sayıda teknik yayın, Eğitim yayını, Talimat ve yılların tecrübesi ile edinilen ve Türk Kara Kuvvetleri Kara Havacılık Birliklerinde kullanılan BU BİLGİLERİ ancak bu kadar kısaltabildim. Umarım merak edenlerin anlayabileceği bir dilde olmuştur. Çünkü havacılık dili ayrı bir dil olduğu gibi kendi içinde de helikoptercilik hele Gece Görüş Gözlüğü uçuşlarının teknik dili ise daha ayrı bir dildir. İyi veya sert yorum yazan bütün yorumcuların aslında bilgilenmek istediklerinin farkındayım. Umarım yardımcı olur. Son olarak editörden ricam, bu bilgileri derli bir şekilde tek olarak yayınlayabilirse sanırım daha iyi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1. Gece Görüş Gözlüğü GGG nedir? Mevcut yıldız veya ay ışığını birkaç bin kez artırarak görüş sağlar. Her göz için ayrı bir tüpü (dürbün/gözlük) vardır. İnsan gözü 180 derece, GGG ise 4-5 derecelik açı sağlar. 1 TL kadar bir delikten bakarak uçmaktır. Yürümekte bile zorlanırsınız. 2. Bu tür uçuşlar yapılmasa olmaz mı? Kaza olacak diye nasıl arabaya binmekten, riske rağmen iyi olmak için ameliyattan vazgeçmiyorsak, bu da aynı şey. Gece Görüş Gözlüğü ile uçuş gereklidir! 3. GGG'den daha iyi bir Görüş Gözlüğü yok mu? Yıldız veya ay ışığı ile görüş sağlayan Gece Görüş Gözlüğü görüntüsü ile Termal görüntü sağlayan cihaz görüntüsü ve ayrıca kamera görüntüsünü birleştirerek, UÇUŞA ELVERİŞLİ görüş sağlayacak cihaz, halen test aşamasındadı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1.Helikopterin performansı yetersiz miydi? Bu helikopter oradaki irtifada(yaklaşık 900 metre) mürettebat (3 kişidir) dahil 14 kişiyi rahat taşıyabilecek şekilde tasarlanmıştır. 2000m gibi yerlerdeki kalkışta bu sayı 7'ye kadar düşer. 2. Helikopter bakımsız/arızalı mıydı? Hiçbir Teknik birim arızalı helikopteri uçuşa vermez, hiçbir pilot arızalı helikopterle uçuşa çıkmaz. Görünmez, hatalı bir kayıt ise araştırma sonucu ortaya çıkar ki her kazadan sonra savcı ve denetleme kurulları otomatik olarak devreye girer ve olayı didik didik ederler! 3. Eski miydi? Bütün havacılar bilir ki havacılıkta eski olmaz! Bütün parçaların bir değişme zamanı vardır ve o zaman gelince parça değişmeden hava aracı uçuşa Ç-I-K-A-R-I-L-A-M-A-Z!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Peki 5 pilot subay neden aynı helikopterdeydi? 1. Bir eğitmen ve dört eğitimdeki pilot olarak bulunurlar. 2. Uçuş eğitim alanları (Gölbaşı), Güvercinlik'teki üsse 20 dakika uzaktadır. 3. Periyot değişimi için üsse gidiş geliş, zaman anlamında büyük kayıptır. Helikopter eğitim birliğinin yaklaşık 40 yıllık uygulamasında, helikoptere bir eğiticiyle birlikte 2 ila 4 eğitimdeki pilot alınır. Eğitim periyodu bitince helikopter arazide en uygun yere iner ve eğitilen pilot arkaya koltuğa geçer, arkadaki sırası gelen ise uçucu koltuğuna oturur. Günde 12-18 sortide 30-60 pilotun uçurulduğu eğitimlerde yakıt-amortisman tasarrufu sağlanır, eğitim süreleri kabaca %30 kısalır. 4. Tasarruf, 5 canla kıyaslanmaz, bu başka bir tartışma konusudur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
eeeeeeeeeeee anlatıyonda sonucunda ne olacak heeee?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Peki yönlerini nasıl bulamadılar ve yanlış bir vadiye girdiler? 1.Helikopterlerimizde sisteme entegre bir GPS yön bulucusu yoktur. Ancak pilotlarda mobil GPS yön bulucular vardır ve bunları 1/25000 ya da 1/50000 ölçekli haritalarla koordineli kullanırlar. Çok etkili bir yöntemdir. Ancak bu GPS yön bulucular "yüz metre sonra dön-şimdi dön" gibi sesli uyarı vermezler. Sayısal olarak dönüş noktasına "0" metre kaldığını gösterir ve pilot mevcut süratine bağlı olarak ne kadar önce dönüşe başlayacağına karar verir. Ancak tepeler arasında bu alçakta rüzgar çok değişken ve bazen yukarıdan da bastırabilir. Ayrıca tepeler arasında GPS yanıltıcı bilgi verebilir. 2. Her an çok hızlı karar vermesi gereken pilot hata ile yanlış bir yöne dönebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ülkemdeki GGG'ler yeni ve üstün teknolojidir ama sis-pus-bulut içide bir işe yaramaz hatta pilotu his yanılgısına sokar. 1.Pilot sis-pus-bulut içine girdiğinde hemen GGG'nin altından aletlere bakarak aletli uçuşa geçer ve tırmanmaya başlar. GGG'ler aletleri görebilmek için gözün önünde 3-4cm mesafede duracek şekilde tasarlanmıştır. 2. Suni ufukla helikopteri ufki düzeyde düz duruma geçirir, sürati en alt limite düşürerek mümkün olan en yüksek tırmanış oranıyla tırmanır. 3.Bir yandan da en yakındaki bir VOR/NDB istasyonundan sinya almaya çalışır. Çünkü bu irtifalarda bu istasyonların sinyalini almak mümkün değildir. 4.Tırmanmaya çalışır ancak sis içinde görüş olmadığından önündeki teli-ağacı-yükseltiyi göremez. Ve maalesef....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1. UH-1H, genel maksat helikopteridir (Utility Helicopter). Aynen Sikorsky UH-60 (diğer adıyla S-70) olduğu gibi. 2.Ülkemizdeki birçok olayın tersine, helikopter eğitimi iyidir. 3. 19 yıldır Gece Görüş Gözlüğü (GGG) uçuşu yapılmaktadır ve ilk ölümlü kazadır. 4. Bu eğitimler, önce UH-1'de daha sonra üstün teknoloji ürünü diğer helikopterlerde devam ettirilir. 4. GGG uçuşları "0 fit ile 200 fit" arasında yapılır. Daha üst irtfalarda GGG fonksiyonu yoktur. 5. 100-200 fit arası seyrüsefer, 0-99 fit ise operasyoneldir ve arazi biçimlerinin (tepelerin) üzerine çıkılmadan tepelerin arasında yapılır. 6. Bir tepenin arkasında bulunabilen sis/pus içine aniden istemeden girildiğinde bu irtifada ölümcüldür. Çünkü GGG siste/pusta işe yaramaz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
TEKNOLOJİ ÇAĞINDA YAŞIYORUZ, KOSKOCA SİLAHLI KUVVETLERİMİZİN KARA HAVACILIK OKULUNUN TEKNİK DEPARTMANLARI, KKK KOMUTANLIĞI FİLOSUNDA BULUNAN HAVAARAÇLARINA ÇOK BASİT BİR CVR (COCKPIT VOICE RECORDER) TAKAMIYOR MU? HAVAARACININ DÜŞMESİ ANINDA BU CVR'LAR TARAFINDAN KAYIT YAPILAN KOKPİT İÇİ KONUŞMALAR SAYESİNDE KAZANIN NEDENİ BELKİDE RAHATLIKLA ORTAYA ÇIKARTILABİLİR. ÜMİT ÇENDEK

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000