26 Şubat 2024, Pazartesi 16:10:01

Milli uçak KAAN görünmez olacak

KAAN'ın beyni niteliğindeki bilgisayar sisteminin de aralarında olduğu kritik teknolojileri üreten TÜBİTAK, uçağa radarda görünmezlik özelliği kazandıracak gerekli yazılımların geliştirilmesi için düğmeye bastı
  • Seçimden sonra bir daha hiç görünmeyecek.
  • İşin siyasi ve magazin kısımlarını bir kenara koyalım. Bugünkü radar teknolojileri ile "görünmez yapılabilmiş" uçak yoktur; yani %100 görülmez olanı. Ancak bir savaş uçağını radar kesiminde (RCS) çok küçük halde gösteren, uçak yerine kuş gibi gösteren görünmezlik (=stealth) teknolojileri vardır. Örneğin F-35'lerde uygulananı. Ancak KAAN'da nasıl bir görünmezlik teknolojisi uygulanacağını, bunun ne ölçüde başarılı olacağını biz buradan ve şimdiden bilemeyiz. Eğer motoru dahil herşeyiyle ahşaptan olan bir savaş uçağı yapılabilseydi zaten bu görünmezlik konusuna ihtiyaç da duyulmayacaktı.
  • Zeki Müren de bizi görecek mi?
  • zaten görünmez
  • kötü komşu insanı ev sahibi yapar misali Türkiye ye verilmeyen uçaklar, hava savunma sistemleri de ülkemizi umarım kendi milli uçaklarına sahip yapar. siyasetten bağımsız söylüyorum, aselsan ve havelsan in kuruluşu da böyledir. umarım devlette devamlılık esasıyla ve kararlılıkla bu projeler gerçek başarıya ulaşır.
  • Bu günlere kolay gelmedik. 100 yıllık birikimin meyvesi bunlar. Hep birlikte destek verelim bu gururlarımıza arkadaşlar. Siyasete kurban etmeyelim. Milli gururumuzdur.
  • Burada olumsuz eleştiri yapanlar çok biliyorsanız lütfen daha iyisini siz yapın alkışlayalım ama sanmıyorum çünki burada klavye silahşörlüğü yapmaktan başka bildiğiniz yok.
  • olüm uçak zaten doğuştan görünmez muhalefet görmüyor göremiyor,,,, o yüzden o tarafı rahatlıkla vurabiliyor kafalarına kafalarına
  • İlk uçuş önemliydi. Sanki ilk kez değilde on senedir uçuyormuş gibi rahatça havalandı ve sonra yumuşak bir iniş gerçekleştirdi. Bunlar bile projenin ne kadar emin ellerde yürüdüğünü gösterir. Artık bundan sonra önü açıktır. Bırakın muhalif bozuntuları istedikleri kadar kötülemek için uğraşsın dursunlar. Bunların daha kendilerine faydaları yok, ülkeye ne katkıları olabilir?
  • Kesinlikle gorunmeyecektir!

KAAN'ın beyni niteliğindeki bilgisayar sisteminin de aralarında olduğu kritik teknolojileri üreten TÜBİTAK, uçağa radarda görünmezlik özelliği kazandıracak gerekli yazılımların geliştirilmesi için düğmeye bastı

Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN'ın beyni niteliğindeki bilgisayarların da aralarında olduğu kritik teknolojileri üreten TÜBİTAK, bu kez uçağa radarda görünmezlik özelliği kazandıracak yazılımlar ile hayati görevdeki yaşam destek ve patlama önleme sistemlerini üretmek için yerli ve milli projelere odaklandı.

Geçen hafta pistten teker keserek "mavi vatan" ile buluşan Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN'ı "benzersiz" kılacak sistemler için yeni projeler uygulamaya alınıyor.

KAAN, 21 Şubat'taki ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak, 8 bin fit irtifaya çıkmış ve 230 knot hıza ulaşmıştı.

Uçak, üstün hava hakimiyetini, yeni silahlarla artırılmış havadan havaya muharebe menzilini, yüksek, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruşu, yapay zeka ve heterojen hesaplama desteği içeren "Yüksek Başarımlı ve Bütünleşik Aviyonik Sistemi" ile sağlıyor.

TÜBİTAK'ın geliştirdiği sistemlerin de monte edildiği uçağa yeni yazılım ve donanımlar eklenecek.

Merkezi yönetim bilgisayarı, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ağ, çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi ve ara katmanı yazılımlarının da aralarında olduğu TÜBİTAK imzalı teknolojiler KAAN'ın ilk uçuşunda kullanıldı.

KAAN'ın beyni TÜBİTAK BİLGEM'den
KAAN'ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretildi. Sistem, planlanan tarihten önce 2022'de Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) teslim edilmişti. Aviyonik bilgisayar sistemi, emniyet kritik ve yüksek başarımlı işlemci modülleriyle deterministik ve yüksek hızlı iletişim altyapılarına sahip bulunuyor. Motor sistemleri yönetimi, uçuş sistemi yönetimi gibi kritik hava aracı yönetim fonksiyonlarıyla, görev (haberleşme, seyrüsefer, AESA radar, elektronik harp, elektro-optik hedefleme ve silah) sistemlerinin veri işleme ve yönetim fonksiyonlarını bu bilgisayar gerçekleştiriyor. Görev bilgisayarları, pilotun iş yükünü azaltacak ana ve kaska monteli göstergelerin görüntülerini de üretiyor.

Çok çekirdekli milli gerçek zamanlı işletim sistemi, TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirildi. Sistem, KAAN'ın yüksek hesaplama ihtiyaçlarını karşılamak için çok çekirdekli hale getirildi ve KAAN'ın ilk uçuşunda ana yönetim bilgisayarları üzerinde kullanıldı.

TÜBİTAK BİLGEM, KAAN'ın ilk uçuşunda kullanılan, "uçuş kontrol ve hava aracı yönetim bilgisayarları"nı, "merkezi yönetim bilgisayarları"nı, "görev yönetim bilgisayarları"nı, "aviyonik ara yüz birimleri"ni, "deterministik ağ"ı, "yüksek hızlı ağ"ı, "çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi"ni, "ara katman yazılımları"nı geliştirdi.

"Görünmezlik" için hassas projelere odaklanıldı
Ayrıca, TÜBİTAK BİLGEM, KAAN'ın üzerinde bulunan tüm elektronik sistemlerin birbirleriyle uyumluluğunu ölçen ve analiz eden EMC test sistemini ve KAAN'ın geometrisini belirleyen ve 5. nesil hayalet uçak için radar kesit alanının düşüklüğünü sağlayan "anten test sistemi"ni (NFRTF) de üretti.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), KAAN için muharip uçak pilotlarının yüksek fiziksel dayanım gerektiren koşullarda temel yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla "yaşam destek sistemleri"ni, muharip uçağın değişken durumları göz önüne alınarak yakıt tanklarında patlama ve yakıt kaynamasını önlemek için "patlama önleme sistemleri"ni geliştirecek.

Kurum ayrıca, KAAN'a radarda görünmezlik özelliği kazandırılması için özellikle kanopinin tasarım süreçlerinde kullanılmak üzere "radar soğurucu çok katmanlı ince film yüzey kaplamasının elektromanyetik olarak modellenmesi ve optimizasyonu (RASEM)" yazılımını, KAAN'a ait hava kanalına radarda düşük görünürlük özelliği kazandırılması için, hava kanalı içine yerleştirilecek set tasarımlarını, test ve ölçümlerini, KAAN'ın radarda düşük görünürlük özelliğini sağlamak üzere, uçağa ait radomun frekans seçici özellikte elektromanyetik tasarımı ve optimizasyonu için RASEM-RADOM yazılımını hayata geçiriyor.

Milli füze ve kitler de monte ediliyor
KAAN'ın mühimmat entegrasyonu ise TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından üretilecek.

Bu kapsamda TÜBİTAK SAGE, SOM A, SOM B1, SOM B2, HGK 82, HGK 83, HGK 84, NEB, GÖKHAN, KGK 82, KGK 83, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN gibi Türkiye'nin yerli ve milli füze ve silah sistemleri ile kitlerini KAAN'a entegre edecek.

Milli uçak KAAN görünmez olacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Kaptan ~ 11 ay önce
Seçimden sonra bir daha hiç görünmeyecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Karas ~ 11 ay önce
Haberde kullandığınız dili ve teknik açıklamaları ülkemizi yöneten politik iradenin seçmen profilinin entellektuel yapısını ve mental potansiyelini dikkate alarak yapsaydiniz keşke. Eminim pek çoğu her zaman ki gibi hiç bir şey anlamadan alkislayacaktir
mafaky ~ 11 ay önce
İşin siyasi ve magazin kısımlarını bir kenara koyalım. Bugünkü radar teknolojileri ile "görünmez yapılabilmiş" uçak yoktur; yani %100 görülmez olanı. Ancak bir savaş uçağını radar kesiminde (RCS) çok küçük halde gösteren, uçak yerine kuş gibi gösteren görünmezlik (=stealth) teknolojileri vardır. Örneğin F-35'lerde uygulananı. Ancak KAAN'da nasıl bir görünmezlik teknolojisi uygulanacağını, bunun ne ölçüde başarılı olacağını biz buradan ve şimdiden bilemeyiz. Eğer motoru dahil herşeyiyle ahşaptan olan bir savaş uçağı yapılabilseydi zaten bu görünmezlik konusuna ihtiyaç da duyulmayacaktı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 11 ay önce
Zeki Müren de bizi görecek mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bb ~ 11 ay önce
zaten görünmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
patriot ~ 11 ay önce
kötü komşu insanı ev sahibi yapar misali Türkiye ye verilmeyen uçaklar, hava savunma sistemleri de ülkemizi umarım kendi milli uçaklarına sahip yapar. siyasetten bağımsız söylüyorum, aselsan ve havelsan in kuruluşu da böyledir. umarım devlette devamlılık esasıyla ve kararlılıkla bu projeler gerçek başarıya ulaşır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hepimizin ortak gururu! ~ 11 ay önce
Bu günlere kolay gelmedik. 100 yıllık birikimin meyvesi bunlar. Hep birlikte destek verelim bu gururlarımıza arkadaşlar. Siyasete kurban etmeyelim. Milli gururumuzdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eleştiri ~ 11 ay önce
Burada olumsuz eleştiri yapanlar çok biliyorsanız lütfen daha iyisini siz yapın alkışlayalım ama sanmıyorum çünki burada klavye silahşörlüğü yapmaktan başka bildiğiniz yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
no need ~ 11 ay önce
olüm uçak zaten doğuştan görünmez muhalefet görmüyor göremiyor,,,, o yüzden o tarafı rahatlıkla vurabiliyor kafalarına kafalarına

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başarı ~ 11 ay önce
İlk uçuş önemliydi. Sanki ilk kez değilde on senedir uçuyormuş gibi rahatça havalandı ve sonra yumuşak bir iniş gerçekleştirdi. Bunlar bile projenin ne kadar emin ellerde yürüdüğünü gösterir. Artık bundan sonra önü açıktır. Bırakın muhalif bozuntuları istedikleri kadar kötülemek için uğraşsın dursunlar. Bunların daha kendilerine faydaları yok, ülkeye ne katkıları olabilir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amin ~ 11 ay önce
Kesinlikle gorunmeyecektir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000