Kısa bir süre önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden uçuş eğitim yetkisini alarak faaliyetlerine başlayan Davut Havacılık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Sarper Davut ile IFTE Fuarı’nda buluştuk.
Şirketin vizyonu ve hedeflerini anlatan Sarper Davut; ‘Ben öğrencinin psikolojisini çok iyi bilirim’ dedi.
İstanbul Wow Convention Center’da 6 Mayıs’ta açtığı kapılarını bugün kapatacak olan IFTE Fuarı, birçok katılımcıyı meraklılarıyla buluşturdu. Bu katılımcılardan biri de Davut Havacılık…
Havacılık sektöründeki pilot açığını gidermek için kurulan Davut Havacılık, uçuş eğitim organizasyonlardan en yenisi olarak dikkat çekiyor. Şirketin sahibi ve kurucusu Sarper Davut, AirportHaber’den Fatih Akdeniz’e konuşarak ‘kısa sürede çok şey başardık’ dedi.
Davut Havacılık’ı nasıl tanımlıyorsunuz? Şirketin kuruluş macerasını anlatır mısınız?
Şirketimiz Davut Havacılık ve Eğitim Okulu A.Ş. adıyla 2015 yılında kuruldu ve kurulur kurulmaz lisans çalışmalarına başladı. 3 ay gibi bir sürede Genel Havacılık ruhsatımızı aldık. Hemen sonra FTO çalışmalarına başladık. Yaklaşık 11 ay içinde de yani 2016 yılının Mart ayında FTO'muz onaylandı.
Havacılık sektörüne girişiniz nasıl oldu?
Benim PPL lisansım var. Önce hedefim PPL lisansımı alıp kendi uçağımla hobi anlamında uçmaktı. Daha sonra bu işi ticari olarak düşünmeye başladım. Sektörde de bu anlamda bir açık var. Çünkü ne kadar uçuş okulu olsa da ihtiyaçları karşılamıyor.
Araştırdım ve bu işi yapabilir miyim diye düşündüm. Zaten öğrencilikten geliyorum ve onları çok iyi anlayabiliyorum. Ne istiyorlar, neye ihtiyaçları var bunları iyi biliyorum. Bunları tamamen harmanlayınca bu oluşuma başlamış olduk.
İlk başta ekibi kurarak bu işe başladık. Ekibimiz de çok deneyimli insanlardan oluşuyor. Ekibi oluşturduktan sonra da uçakları almaya başladık, simülatörü aldık, kendi eğitim binamızı inşa ettik. Daha sonra Adana Havalimanı’nda hangar binası ihalesine girip ihaleyi kazanarak hangarımızı 4 ay gibi bir sürede tamamladık.
Şu anda Adana Havalimanı’nda 1500 metrekare hangar içinde operasyonlarımız başladı.
Sektörde çok sayıda uçuş okulu var. Bazıları kapandı, bazıları operasyonlarına devam ediyor? Siz bu sektöre girerek pilot adaylarına neler vaad ediyorsunuz? Kısacası avantajlarınız nedir?
Öncelikle konum olarak Adana’nın pilotaj eğitimi için çok uygun bir yer olduğunu düşünüyorum. Çünkü yılın en az 330 günü uçuşa müsait bir bölge Çukurova bölgesi. Tamamen ova ve düz arazilerle çevrili olduğu için acil durumlarda iniş yapabileceğiniz alanlar mevcut.
Onun dışında gerçek bir ticari havalimanında eğitim veriyoruz. Bu öğrencinin gerçek ticari uçuşa daha kolay uyum sağlamasına neden oluyor.
Şirket olarak avantajlara gelecek olursak; Daha önce de belirttiğim gibi ben de öğrencilikten geldiğim için öğrenci psikolojisini biliyorum. Öğrencilerin neler beklediğini biliyorum. Bunları görerek bu okulu kurdum. Bunu renklerimizle, logolarımızla da ortaya koyduk. Burası dinamik bir okul.
Okulumuza gelen öğrenci sosyal hayatla da gayet verimli olacak. Kaynaşmaya ben çok önem veriyorum. Klasik uçuş okulundan çıkıp, hem uçup hem de aidiyet hissedeceği bir okul burası. Aslında evi gibi olacak, severek gelecek buraya.
Ben avantaj olarak bunu sayabilirim. Kendimi diğer uçuş okullarından uçuş yada eğitim olarak üstün görmem saçma olur, çünkü daha çok yeni bir okul burası.
Ben, bana gelen öğrenci mağdur olmadan, keyifle ve düzenli bir şekilde uçacağı bir okul olma sözünü veriyorum. Yine de kararı öğrenci verecek.
Mezun öğrenciler iş bulma sorunu yaşar mı?
Daha yeni bir okuluz. Öğrencilerimiz mezun olmaya başlayınca havayollarının bize ilgi göstereceğine inanıyorum.
Filonuzda hangi uçaklar var?
Şu anda 2 tek motor uçağımız ve 1 çift motor uçağımız var. Bunlar 1 tek motor ve 1 çift motor olmak üzere 2’si Tecnam’dan, diğeri de tek motor Cessna 172’den oluşuyor.
Onun dışında yeni aldığımız bir Cessna 172 yolda. Bir tane de sene sonuna kadar Tecnam tek motor gelecek. Operasyonlarımıza 5 uçakla devam edeceğiz.
Eğitim kadromuzda da 4 uçuş öğretmeni ve 7 tane yer dersi öğretmenimiz var.
Eğitimler ne zaman başlıyor?
İlk sınıfımızı 12 öğrenciyle Mayıs ayında açacağız.
DAVUT HAVACILIK'IN SAHİP OLDUĞU YETKİLER
Adana merkezli olarak kurulan Davut Uçuş Okulu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gerekli yetkileri aldıktan sonra kendi hangarında operasyonlarına başladı.
Davut Havacılık, PPL(A) Hususi Pilot Lisansı CPL(A) Ticari Pilot Lisansı, IR(A) Aletle Uçuş Yetki Eğitimi, ATP(A) Modüler Yerinden ve Uzaktan Teorik Bilgi Kursu, ME(A) Çok Motor Sınıf Yetkisi Eğitimi, FI(A), CRI(A),IRI(A) Öğretmen Eğitimi verme yetkisine sahip.
Fatih Akdeniz / AirportHaber
Yorumlar Tüm Yorumlar (44)