Havalimanlarında güvenliği arttırmak için deneme amaçlı olarak kullanılmaya başlanan çıplak tarayıcılar, yetkilileri çileden çıkardı. İçişleri Bakanlığı, yaşanan aksaklıkları ve kararını açıkladı.
Almanya'nın havaalanlarında vücudu çıplak bir şekilde gösteren tarayıcıların, kullanılmamasına karar verildi.
Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu kararın Hamburg Havalimanında iki vücut tarayıcısının 10 aylık deneme sonuçlarının değerlendirilmesi neticesinde alındığını bildirdi. Tarayıcıların sunduğu tekniğin güvenlik kontrollerini daha etkin yaptığını ancak uygulamada mevcut modellerin henüz teknik açısından yeterince iyi olmadığı belirtildi. Bakanlığın açıklamasında, sık sık lüzumsuz alarm veren cihazların, güvenlik kontrollerinin uzamasına, dolayısıyla da yolcuların uçaklarına gecikmesine neden olduğu kaydedildi.
Aşırı hassas tepki veriyor
Almanya İçişleri Bakan Hans-Peter Friedrich'in sözcüsü, mevcut tarayıcıların ''aşırı hassas'' tepki verdiklerini söyledi. Sözcü, cihazların ter lekesi, kırışıklık ve düğmelere de karşı da alarm verdiğini belirtti.
Söz konusu tarayıcılar termal kameralar gibi çalışıyor. Cihazlar insan vücudunun verdiği ısı sayesinde görüntü oluşturuyor. Bir tür röntgen çekerek vücudu neredeyse çıplak olarak gösteriyor ve bedenin herhangi bir bölümünde silah, patlayıcı ve kesici madde ya da metal parçaları olup olmadığının görülmesini sağlıyor. Ancak tarayıcıların içindeki bilgisayarın yazılımı henüz tehlikeli ve zararsız objeleri ayırt edemiyor ve lüzumsuz alarm veriyor.
ABD'de uzun süredir kullanılıyorAlmanya İçişleri Bakanı Friedrich, federal polisin çıplak tarayıcıların teknolojik açıdan geliştirilmesini desteklemeye devam edeceğini söyledi.
Terör saldırılarına karşı yolcu güvenliğini artırmak için 2010'un eylül ayından 2011'in temmuz ayına kadar Hamburg Havaalanı'nda 2 çıplak tarayıcı teste tabi tutuldu. Yaklaşık 809 bin yolcu kendi rızası ile bu tarayıcıların içinden geçti.
Söz konusu tarayıcılar uzun süredir ABD'de kullanılıyor. AB'de ise Alman İçişleri Bakanlığına göre sadece deneme amaçlı kullanılıyor. Çıplak tarayıcıların mahrem bölgeleri de göstermesi Avrupa'da şiddetli tartışmalara neden olmuştu.
Yorumlar