35 bin Euro'luk davanın ilk duruşması 2 Mayıs'ta. Meclis'in ilk ve tek görme özürlü ismi olan AK Parti İstanbul milletvekili Lokman Ayva, havalimanında 3,5 saat kuyruk eziyeti çektiren Fransızları mahkemeye verdi. Paris De Gaulle Havalimanı'nda 3,5 saat ayakta beklemek zorunda kalan Ayva, "modern işkence"ye uğradığını söyleyerek 35 bin Euro'luk dava açtı. Ayva'nın 2 Mayıs'ta duruşması yapılacak davası yargı tarihine geçmeye aday. Eğer mahkeme kazanılırsa karar "emsal" niteliğinde olacak. Birçok ülkeye giriş ve çıkışta yaşanan havalimanı eziyetleri "modern işkence" olarak literatüre girecek. Ülkeler, insan hakkı ihlali kapsamına girecek bu sorunun çözümü için adım atmak zorunda kalacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) ikinci "one minute" olarak hafızalara kazınan çıkışının yankıları sürerken AK Parti milletvekili Lokman Ayva'nın da Fransızlara karşı hukuk mücadelesi başlattığı ortaya çıktı. Strasbourg'daki AKPM'nin Türk üyesi olan Lokman Ayva'nın yolu hemen her ay Fransa'ya düşüyor. Ayva, geçtiğimiz yıl Paris'in ünlü Charles De Gaulle havalimanında yaşadığı ve yargıya taşıdığı olayı Zaman'a şöyle anlattı: "Uçağımız saat 11.00'deydi. Yarım saat içinde 668 kişiyi taşıması gereken uçuş koymuşlar. Güvenlik sayısı da 3'ten 2'ye inmiş. Güvenlikten geçiş 334, yani 5 saat 34 dakika. Ben de o gün 3,5 saat ayakta bekledim. Bunu bir işkence olarak değerlendiriyorum. Psikolojik ve fizyolojik zarar gördüm. Orada hamile de, yaşlı insan da vardı. Böyle bir işkence reva mıdır?"
Lokman Ayva, yaşadığı bu olayı belgeleyerek Paris mahkemelerine taşıdı. Konunun mahkemelik olması üzerine yetkililer "özür" dileyerek geri adım attırmaya çalışsa da sonuç değişmedi. İlk duruşmanın 8 Mart'ta yapılması gerekiyordu, ancak davalı olan havalimanının avukatlarının talebi üzerine duruşma günü ertelendi. Gözler şimdi 2 Mayıs'ta Paris'te yapılacak duruşmada olacak. AK Partili Ayva, yargının insan haklarına uygun karar vereceğinden umutlu. Ayva, "Avrupalıların da insana kıymet vermeyi öğrenmesi gerekiyor. Resmî yazışmalarda özür dilemeleri yetmez. Havalimanlarında yaşatılan bu durumu 'modern işkence' olarak tarif ettirmeye çalışıyorum. Böyle karar çıkarsa tüm dünyada emsal olur. Eğer yargıda bir sonuç alamazsam Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğim." diye konuştu. (Zaman)
Yorumlar Tüm Yorumlar (8)