Birleşmiş Milletler (BM), Libyadaki halkın korunması için gerekli olan tüm önlemlerin alınması kararını onayladı.
Fransa hükümet sözcüsü François Baroin, Libya'ya yönelik ilk hava harekatının birkaç saat içinde düzenleneceğini ve Fransa'nın bu harekatta yer alacağını belirtti.
RTL radyosuna konuşan Baroin, amaçlarının "Libya halkının özgürlüğüne ulaşmasına yardımcı olmak, kısaca Kaddafi rejiminini devirmek olduğunu" ifade etti.
İsyancıların kalesi Bingazi’ye ilerlemekte olan Kaddafi güçlerini durdurmak için yapılacak ilk saldırıların, insansız hava araçlarıyla düzenlenebileceği belirtilmişti.
Ayrıca, Libya’ya ilk hava harekâtının Katar veya Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi bir Arap ülkesinden gelebileceği de ifade edildi. ABD Başkanı Barack Obama ise Libya’ya müdahale için askeri güçlerinin kullanılmasını henüz onaylamadı.
BM’nin kararının ardından, Norveç de Libya’ya yapılacak olası askeri müdahalelerde yer almak istediğini açıkladı.
KADDAFİ: YOLCU UÇAKLARINI HEDEF ALIRIZKaddafi, Libya’ya karşı yabancı güçlerin saldırı düzenlenmesi halinde, Akdeniz üzerinde uçan yolcu uçaklarına misilleme yapma tehdidi savurdu ve yabancı ülkelerden gelecek her türlü müdahalenin Akdeniz’deki tüm hava ve deniz trafiğini hedef haline getireceğini ifade etti.
Bununla birlikte, BM’den müdahale kararının çıktığı saatlerde, Kaddafi güçleri Bingazi’ye saldırı başlattı. Kent, top ateşi ve savaş uçaklarının bombardımanına maruz kalırken, gökyüzü uçak savar ateşiyle aydınlandı. Aynı dakikalarda, halk BM’den çıkan kararı kutlamak için sokaklara döküldü.
Perşembe günü Bingazi’yi almak için saldırı düzenlemelerine gerek kalmayacağını öne süren Kaddafi, bu sözünden de dönerek, “Bingazi’deki hainlerin gözlerinin yaşına bakılmayacak” dedi.
SEYFÜLİSLAM: KORKMUYORUZKaddafi'nin oğlu Seyfülislam, BM'nin aldığı kararlardan "korkmadıklarını" belirtti.
ABC News kanalına konuşan Seyfülislam, "Biz ülkemizdeyiz ve halkımızlayız. Korkumuyoruz... Korkmayacağız. Libya'yı bombalayacak ve Libyalıları öldürecekseniz, insanlara yardım etmiş olmazsınız. Ülkemizi yok ediyorsunuz. Kimse bu müdahaleden memnun değil" dedi.
BEŞ ÜLKE ÇEKİMSER KALDIPerşembe günü yapılan oturumda, BM Güvenlik Konseyi üyeleri Rusya, Hindistan, Brezilya, Çin ve Almanya konuyla ilgili kaygılarını dile getirerek, çekimser oy kullandı. BM, sıfıra karşı 10 oyla, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin birliklerini durdurmak için havadan ve karadan müdahale yapılması kararı aldı.
Yorumlar Tüm Yorumlar (14)