Bu durum İstanbul’un akciğerleri olan kuzeydeki ormanlık alanı tehdit ediyor. Normalde en az 10-15 yıl sürecek planlama ve altyapı çalışmaları bir oldu bitti ile yapılıp ihaleye çıkılıyor.
Geçmişte Atatürk Havalimanı etrafında hızlı yapılaşma nedeniyle büyüyemeyen, şehir içinde sıkışan havalimanı yerine şimdi milyarlarca dolar harcanarak yenisi yapılıyor. İstanbullu çevreci bir dostumuzla konuşurken, sakıncaları özetle şu başlıklarda topluyor.
- Kuş raporu yeni istendi: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ihaleye az bir zaman kala bölgenin kuş haritasını çıkarmak üzere harekete geçti. İstanbul’un kuzeyi ormanlık alan yanı sıra kuş göçü için çok önemli bir bölge. Buraya ait kuş göçü ve hareketi haritası havalimanı yapılırken hazırlanacak.
Kuşlar uçakların önüne çıktığında, bir kaza olduğunda bunun hesabını kim verecek?
- Rüzgâr ölçümleri ne kadar sağlıklı: Son yıllarda iklim değişikleri, rüzgârların esiş yönlerini de etkiledi. Bu durum yapılacak ve sayısı 6’ya kadar çıkacak uçak pistlerinde ne kadar dikkate alındı? Yeteri kadar uzun süre ölçüm ve ardından rüzgâr simülasyonu yapıldı mı?
- Arazinin altı kömür madeni: Havalimanı arazisinin altından neredeyse 200 yıldır kazılan kömür madenleri ve tünelleri geçiyor. Birçok tünel, Karadeniz’den gelen deniz suyu ile dolmuş. Tabaka jelleşmiş. Bu toprak yapısının üzerine inşa edilecek pistlere yüzlerce ton ağırlığında uçaklar inecek. Terminaller yapılacak. Burası doğru bir yer mi olacak?
Yalçın Bayer / Hürriyet
Yorumlar Tüm Yorumlar (7)