04 Nisan 2011, Pazartesi 16:32:33

ISPARTA KAZASI'NDA 11'İNCİ DURUŞMA GÖRÜLDÜ

30 Kasım 2007 günü meydana gelen kazada, 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili Atlasjet'e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte 11'nci duruşma Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
  • Kazaya neden olabilecek o kadar çok hata var ki, hatalar zinciri değil; hatalar yumağı denilebilir. Bunlardan belki biri olmasa kaza olmayabilirdi. Ancak, bunlardan biri olmasa da yine kaza olabilirdi. Bakımsız uçak + tecrübesiz (ve/veya eğitimsiz) pilotlar = kaza kaçınılmaz. Kaptan kaç aylık kaptan, F/O kaç aylık F/O. İkisini aynı uçağa planlayan W.Focus yönetimi. Yazık oldu ekibe de yolculara da. Sonuç olarak, pilotaj çıkıyor ama; idari ve teknik noksanlıklar da cezasız kalmamalı.
  • matematik hatası haaa..çok güldüm valla...bariz pilotaj hatası ve yine asker pilot faciası....
  • Açın bir simülatör, yükleyin uçağı. Chart'ı koyun önünüze. Uçağın flight path'i üzerinden uçun.2 tepe var, birincisini silme geceçeksiniz, diğerine de çarpacaksınız!Pilotaj hatasının daniskasını göreceksiniz!Kafa bulmaya çalışmayınız, o kafaya toslarsınız bir gün!
  • world focus'a uçuş izni veren sghm yargılanmıyor mu peki...
  • 11. Duruşma oldu ve ortada bir suçlu yok. Aslında asıl suçlu World Focus Havayollarında görev yapan, daha doğrusu yapar gibi görünerek uçakların bakımlarını yaptırmayan Aydın Kızıltan, hiç iş bilmeyen Mehmet Küçükayyıldız, İsmail Taşdelen ve Kalit Kontrolcü Aytaç tırlar. Airporthaber bunu yayınlayacağınızı ümit ederim.
  • Isparta kaza raporunu indirebileceğimiz bir link gösteren olursa seviniriz. Çok aradım ama bulamadım. Teşekkürler.
  • ölenin üstüne at suçu ve işten kurtul kapansın gitsin bu konu,her zaman iş böyle oldu bu ülkede,sadece havacılık için değil demir yolu,karayolu içinde böyle oldu,bilmem hatırlarmısınız hızlı tren kazası vardı dilovası yakınlarında ve ordada aynı şekilde makinist suçlanmıştı ama yurtdışından getirilen bilirkişilerin verdiği raporun en can alıcı noktası bu demiryollarındaki rayların hızlı tren için olmadığı hızlı tren raylarının farklı ray olduğunu söylüyorlardı ve kesinlikle kazanın en temel suç organı rayların olduğuydu,ve bu olaydan sonra devlet hemen suçunu anlamış olmalı ki rayları baştan sona hızlı tren için yenıledı geriye bakıldığında yuzlerce olu oldu alt yapısı arastırılmadan hayata gecırılen hızlı trenden can kayıpları kaldı.
  • hala uzuntu duyuyor insan, hic yok yere yitip giden hayatlara. atlasjet-ten tum kisiler mahkemede, ama esas ucagin isleticisi olan worldfocus firmasi hic yok haberde. yahu, ucagin bakimini yapanlar onlar, pilotlari egitenler onlar, ucagi ucusa verenler onlar, pilotlarin ucus saat limitlerini takip edenler onlar.. sanki hic yok bu firmanin yoneticileri, neden yok sayiyorlar. atlasjet kiralamis bir ucak, bumudur yani.. nerede kardesim worldfocus-un SHGM onayli Genel Muduru, Bakim Muduru, Muh. Muduru, Teknik Muduru, Bas Pilotu, Ucus Isletme Muduru, Bas Dispatchi, Ekip Planlama Muduru... sanki yasamiyorlar.!!
  • Sen tam anlamı ile bir Türk gibi düşünüyorsun. Pilot sağ kurtulmadıysa pilota suçu at, soruşturmayı bitir... National Geographic'te yayınlanan "Uçak Kazası" belgeselini seyret bakalım, pilotaj hatası olarak nitelendirilen kazaların bile arkasında neler çıkıyor. Düşen uçaktaki çalışmayan elektroniklere rağmen uçağa uçabilir diye onay veren başta Necati Küçük olmak üzre hemen hemen herkes suçludur. Ve bunlar ibretlik, ağır bir cezaya çarptırılmazlarsa bu tip kazalar (Allah korusun ama...) yarın bi gün Onur veya Pegasus gibi ucuzcu şirketlerde de pekala yaşanabilir. --Volvo--
  • bal gibi pilotaj hatası...daha neyin peşindesiniz,amacınız ne..

Duruşmaya Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy ile kaza tarihinde aynı şirkette Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO olarak görev yapan Mustafa Tuncay Doğaner ve Uçuş İşletmeden Sorumlu Müdür Yardımcısı Mehmet Şerif Erbilgin, Word Focus Hava Yolları çalışanları Faruk Çağımnı ve Necati Küçük ve Süleyman Demirel Havalimanında Hava Trafik Kontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen katıldı.

MATEMATİKSEL HATA

AtlasJet'in kaza tarihindeki Uçuş ve İşletmeden Sorumlu Müdür Yardımcısı Erbilgin, savunmasında şunları dile getirdi:

"Benim görevim pilot alımı, hostes alımı ve eğitimleri gibi konulardır. Ticari bir bağlantım yok. Kaza sonrası enkaz yerinde incelemelerde bulundum. Kazanın nedeni tamamen matematiksel bir hata. Pilot 30 derecelik çıkarma yapacağı yerde toplama yaparak yanlış yöne sapmıştır. Yani insan faktörü söz konusu. Isparta meydanı uluslar arası bir meydandır ve çok güvenlidir."

Atlas Jet'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve hissedarı olan Mustafa Tuncay Doğaner de şunları söyledi: "Sivil havacılık kiralama yönetmeliğine uygun olarak bu uçak kiralandı. AtlasJet olarak bu kazadan ötürü sorumluluğumuz kanunen de yoktur. Bu meydana pilotların ilk kez gidiyor olmasının kazayla ilgili bir nedeni yoktur. Bu hatalı kodlama tesadüf olamaz. Basiret bağlanması gibi bir şey söz konusu. Uçak 193'ncü derecede uçması gerekirken 253'ncü derecede uçuyor. Yani 223 dereceden 30 çıkarılacakken 30 ekleme yapılıyor. Bilirkişi heyeti ve mahkeme heyetini Isparta meydanına temin edeceğimiz bir uçakla kokpite alıp uygulamalı olarak aydınlatabiliriz"

Doğaner ayrıca, Türkiye'deki birçok hava limanının radar sistemiyle kaplanması gerektiğine dikkat çekerek, büyük hava meydanları dışında radar sistemi bulunmadığını söyledi.

BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞTURULDU

Sanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık MYO'dan Yrd.Doç.Dr.Hakan Karakehya, Pilot öğretmenler Mehmet Özler ve Serdar Dalkılıç ile bağımsız şirket konumundaki Turkish Teknik'ten Ahmet Ufuk Güneş ve Umut Berkay'ı bilirkişi olarak tespit etti.

Heyet, 11 Mayıs'ta yapılacak duruşmaya katılıp yemin verdikten sonra dosyaları alarak kendilerine verilen üç aylık süre içinde rapor hazırlayıp mahkemeye sunacaklar.

ISPARTA KAZASI'NDA 11'İNCİ DURUŞMA GÖRÜLDÜ

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Misafir ~ 14 yıl önce
Kazaya neden olabilecek o kadar çok hata var ki, hatalar zinciri değil; hatalar yumağı denilebilir. Bunlardan belki biri olmasa kaza olmayabilirdi. Ancak, bunlardan biri olmasa da yine kaza olabilirdi. Bakımsız uçak + tecrübesiz (ve/veya eğitimsiz) pilotlar = kaza kaçınılmaz. Kaptan kaç aylık kaptan, F/O kaç aylık F/O. İkisini aynı uçağa planlayan W.Focus yönetimi. Yazık oldu ekibe de yolculara da. Sonuç olarak, pilotaj çıkıyor ama; idari ve teknik noksanlıklar da cezasız kalmamalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
matematik hatası haaa..çok güldüm valla...bariz pilotaj hatası ve yine asker pilot faciası....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Açın bir simülatör, yükleyin uçağı. Chart'ı koyun önünüze. Uçağın flight path'i üzerinden uçun.2 tepe var, birincisini silme geceçeksiniz, diğerine de çarpacaksınız!Pilotaj hatasının daniskasını göreceksiniz!Kafa bulmaya çalışmayınız, o kafaya toslarsınız bir gün!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
world focus'a uçuş izni veren sghm yargılanmıyor mu peki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
11. Duruşma oldu ve ortada bir suçlu yok. Aslında asıl suçlu World Focus Havayollarında görev yapan, daha doğrusu yapar gibi görünerek uçakların bakımlarını yaptırmayan Aydın Kızıltan, hiç iş bilmeyen Mehmet Küçükayyıldız, İsmail Taşdelen ve Kalit Kontrolcü Aytaç tırlar. Airporthaber bunu yayınlayacağınızı ümit ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Isparta kaza raporunu indirebileceğimiz bir link gösteren olursa seviniriz. Çok aradım ama bulamadım. Teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ölenin üstüne at suçu ve işten kurtul kapansın gitsin bu konu,her zaman iş böyle oldu bu ülkede,sadece havacılık için değil demir yolu,karayolu içinde böyle oldu,bilmem hatırlarmısınız hızlı tren kazası vardı dilovası yakınlarında ve ordada aynı şekilde makinist suçlanmıştı ama yurtdışından getirilen bilirkişilerin verdiği raporun en can alıcı noktası bu demiryollarındaki rayların hızlı tren için olmadığı hızlı tren raylarının farklı ray olduğunu söylüyorlardı ve kesinlikle kazanın en temel suç organı rayların olduğuydu,ve bu olaydan sonra devlet hemen suçunu anlamış olmalı ki rayları baştan sona hızlı tren için yenıledı geriye bakıldığında yuzlerce olu oldu alt yapısı arastırılmadan hayata gecırılen hızlı trenden can kayıpları kaldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hala uzuntu duyuyor insan, hic yok yere yitip giden hayatlara. atlasjet-ten tum kisiler mahkemede, ama esas ucagin isleticisi olan worldfocus firmasi hic yok haberde. yahu, ucagin bakimini yapanlar onlar, pilotlari egitenler onlar, ucagi ucusa verenler onlar, pilotlarin ucus saat limitlerini takip edenler onlar.. sanki hic yok bu firmanin yoneticileri, neden yok sayiyorlar. atlasjet kiralamis bir ucak, bumudur yani.. nerede kardesim worldfocus-un SHGM onayli Genel Muduru, Bakim Muduru, Muh. Muduru, Teknik Muduru, Bas Pilotu, Ucus Isletme Muduru, Bas Dispatchi, Ekip Planlama Muduru... sanki yasamiyorlar.!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sen tam anlamı ile bir Türk gibi düşünüyorsun. Pilot sağ kurtulmadıysa pilota suçu at, soruşturmayı bitir... National Geographic'te yayınlanan "Uçak Kazası" belgeselini seyret bakalım, pilotaj hatası olarak nitelendirilen kazaların bile arkasında neler çıkıyor. Düşen uçaktaki çalışmayan elektroniklere rağmen uçağa uçabilir diye onay veren başta Necati Küçük olmak üzre hemen hemen herkes suçludur. Ve bunlar ibretlik, ağır bir cezaya çarptırılmazlarsa bu tip kazalar (Allah korusun ama...) yarın bi gün Onur veya Pegasus gibi ucuzcu şirketlerde de pekala yaşanabilir. --Volvo--

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bal gibi pilotaj hatası...daha neyin peşindesiniz,amacınız ne..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000