Lufthansa kabin ekiplerinin üye olduğu UFO isimli sendika ile havayolu üst yönetimi arasında 1 yılı aşkın süredir devam eden görüşmelere rağmen sonuca ulaşılamadı. Sendika üyeleri yıllık yüzde 5 maaş artışı, bir aylık maaş ikramiyesi, kabin hizmetlerinin outsource edilmemesi ya da geçici kabin personelinin istihdam edilmemesi taleplerinde bulundu.
Lufthansa üst yönetimi ise sadece yüzde 3,5'luk bir maaş zammı ve bir süreliğine geçici kabin ekipleri istihdam etmeyeceği hususlarını kabul edilebileceğini belirtti. Hal böyle olunca şimdilik kısa süreli yapılan grevlerin artacağı ve uzun süreli olacağı ihtimalleri endişe ile bekleniyor.
Lufthansa üst yönetiminin 3 yıl içinde 1,5 milyar euro'luk tasarruf sağlamak gibi iddialı bir hedefi var. Bunu yapabilmek için yakın zamanda idari 3 bin 500 personelin işine son vereceği gibi, bir yandan yüksek yakıt fiyatlarıyla mücadele ederken öte yandan filosunu yenileyebilmek için 17 milyar euro'luk uçak siparişini teslim alması gerekecek. Aslında Lufthansa üst yönetiminin maliyetleri düşürmekteki asıl amacı, personel maliyetlerini alt markası düşük maliyetli havayolu Germanwings seviyelerine getirebilmekten ibaret. Zira ancak bu şekilde kısa hatlarda DMH (Düşük Maliyetli Havayolu) iş planlı havayolları ile mücadele edebilirler.
Benzer sendika sürtüşmeleri Avrupalı diğer devler AirFrance-KLM ve British Airways-Iberia'dan oluşan IAG grubunda da mevcut. Her 3 havayolu da bir an evvel kokpit ve kabin ekiplerinin maliyetlerini alt marka havayollarının maliyetlerine yaklaştırma çabası içindeler. Ancak bu şekilde Ryanair, Easyjet ve Air Berlin gibi dev DMH'lerle kısa hatlarda rekabet edebilirler. Korkarım ki 2012'nin geri kalanı ve 2013 yılında Avrupa'da çok sayıda grev haberi duyacağız.
(Tolga Turgut / Akşam)
Yorumlar