Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) devreye girmesiyle 1 Ekim’e uzatılan yasak kararının, daha sonra bazı yaptırımlarla sürdürüleceği belirtildi.
SHGM’nin, Türk havayolu şirketlerinin charter uçuşlarına uygulanan yasağın kaldırılması amacıyla Kazakistan Sivil Havacılık Otoritesi ile yürüttüğü görüşmeler sonuçsuz kaldı. Görüşmelerde, Türkiye’den Kazakistan’a gerçekleştirilen tarifeli uçuşların sayısı artırılırken, charter seferlere izin çıkmadı. SHGM yetkilileri, Kazakistan’daki hükümetin bir süre önce çıkardığı kanun hükmünde kararname gereği, charter uçuşların yasaklandığını ve bu konuda değişikliğe gidilemediğini söyledi. Yasağın devam edeceğini ve Türk şirketlerinden gelen taleplerin yeniden değerlendirileceğini ifade eden yetkililer, “Devletler, charter uçuşlar konusunda anlaşma imzalayamıyor. Bu yüzden charter uçuşlar, ülkelerin vereceği karara göre tek taraflı gerçekleşiyor. Havayolu şirketlerimiz yeniden müracaatlarını yapacak. 1 Ekim’den sonra da, Kazakistan tarafından uygun görülen şirketlere charter uçuş izni verilecek” dedi.
Sky Havayolları’nın uçuşlarını durdurması üzerine mağduriyet yaşayan Kazak yolcular sebebiyle Türk Hava Yolları (THY) ile Pegasus, Atlasjet, Corendon ve Tailwind gibi özel havayolu şirketlerinin Kazakistan-Türkiye arasında gerçekleştirdiği uçuşlar yaklaşık iki ay önce yasaklanmıştı. Kazakistan Sivil Havacılık Otoritesi, SHGM’nin devreye girmesi ve yaklaşık 400 bin biletli yolcunun yeni bir mağduriyet yaşamaması için yasağı 1 Ekim’e ertelemişti. Kazakistan Sivil Havacılık Otoritesi yetkilileri, Sky Havayolları’nın uçuşlarını durdurması ile 15 bine yakın turistin mağdur edildiğini ifade etmişti. Bu kriz sebebiyle Kazakistan’da düzenlenen toplantıda, uçak ve otel parasını aylar öncesinden ödeyen turistlerin rezervasyonlarının iptal edildiği ve paralarının da iade edilmediği kaydedildi. Toplantı sonrasında, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in talimatıyla Türk şirketleri tarafından gerçekleştirilen tüm charter uçuşlar 13 Temmuz’dan itibaren iptal edildi. Karar üzerine, Kazakistan’dan İstanbul, Antalya ve Bodrum’a haftada 100’e yakın charter uçuş düzenleyen havayolu şirketleri, büyük bir tedirginlik yaşadı. Ekonomik sıkıntı sebebiyle seferlerini durdurmak zorunda kalan Antalya merkezli Sky Havayolları’nın uçuş işletme ruhsatı ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2,5 ay önce iptal edildi.
Bu arada Türkiye ile Kazakistan Ulaştırma Bakanlığı ve sivil havacılık yetkilileri, iki ülke arasındaki uçuşların ve sivil havacılık alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla mutabakat zaptı imzaladı. Ayrıca iki ülke arasında 1992’de imzalanan anlaşmanın vergi, gümrük ve ücret tarifeleri gibi hususlarda güncelleme yapılarak Hava Ulaştırma Anlaşması yenilendi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka ve Kazakistan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Azat Bekturov başkanlığında gerçekleştirilen müzakereler sonunda, Kazakistan’a haftalık 21 frekans tarifeli sefer yapma hakkı kazanıldı. Uçuşlar eski başkent ve bölgede önemli bir ticaret merkezi Almatı’ya haftalık 13 frekansa çıkarıldı. Buna ilaveten, başkent Astana’ya haftalık 5 frekanslık sefer düzenleme imkânı sağlandı. Ayrıca Karganda ve Kızılordu, Türk taşıyıcıları için Kazakistan’da sefer düzenlenecek noktalar arasına eklenerek 3 ilave frekans daha elde edildi.
Mustafa Gün / Zaman
Yorumlar Tüm Yorumlar (18)