Tayvan, 24 saatte Çin tarafından gönderilen 103 savaş uçağı görüldüğünü belirtti. Çin, uçaklarını adaya ulaşmadan geri çekse de Tayvan'la anlaşmaya vardıkları temsili sınırı geçerek taciz uçuşlarını sürdürüyor.
Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin taciz uçuşlarına devam ediyor. Sıklıkla hava ve deniz yoluyla adaya yaklaşan askeri güçler herhangi bir saldırıda bulunmadan geri dönüyor.
Çin ordusunun Tayvan'a 24 saatlik bir süre içinde 103 savaş uçağı gönderdiğini belirten ada savunma bakanlığı, Pazartesi günü bunun son zamanlarda günlük bir rekor olduğunu söyledi.
Bakanlık, uçakların Pazar günü sabah 6 ile Pazartesi sabah 6 arasında tespit edildiğini söyledi. Her zamanki gibi uçaklar Tayvan'a ulaşmadan geri döndüler.
SEMBOLİK ORTA NOKTA GEÇİLDİ
Tayvan'ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia eden Çin, iki ülke arasında ve ABD ile gerilimin artması nedeniyle Tayvan çevresinde hava ve sularda giderek daha büyük askeri tatbikatlar yürütüyor . ABD, Tayvan'ın ana silah tedarikçisidir ve Tayvan'ın statüsünü güç kullanarak değiştirmeye yönelik her türlü girişime karşı çıkmaktadır.
Tayvan Savunma Bakanlığı, uçaklardan 40'ının Çin anakarası ile ada arasındaki sembolik orta noktayı geçtiğini söyledi. Ayrıca son 24 saatte dokuz donanma gemisinin rapor edildiği bildirildi.
TAYVAN'DAN TACİZ EYLEMLERİNİ DURDURMA ÇAĞRISI
Bakanlık, Çin'in askeri eylemini "taciz" olarak nitelendirdi ve mevcut gergin atmosferde artabileceği konusunda uyardı. Açıklamada, "Pekin yetkililerini sorumluluk almaya ve bu tür yıkıcı askeri faaliyetleri derhal durdurmaya çağırıyoruz" denildi.''
Çin geçen hafta Tayvan yakınlarındaki sulara uçak gemisi Shandong'un da aralarında bulunduğu bir gemi filosu gönderdi. Tatbikatlar, ABD ve Kanada'nın , adayı anakaradan ayıran sular olan Tayvan Boğazı'ndan savaş gemileriyle geçmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti.
ÇİN ÖDÜL CEZA YAKLAŞIMI UYGULUYOR
Çin ayrıca, Çin'in yakınındaki Fujian eyaletinde Tayvan'la entegre bir kalkınma gösteri bölgesi için bir plan açıkladı ve bir yandan Tayvan'ı ikna etmeye çalışırken bir yandan da uzmanların söylediğine göre Çin'in uzun süredir devam eden ödül ceza yaklaşımıyla onu uyardı .
Son eylemler, Tayvan'ın Ocak ayında yapılacak başkanlık seçimlerini etkilemeye yönelik bir girişim olabilir. Adanın resmi bağımsızlığından yana olan iktidardaki Demokratik İlerici Parti, Çin hükümeti için lanetli bir isim. Çin, ana karayla çalışmayı savunan muhalefet adaylarını destekliyor.
TAYVAN'DA NE OLDU?
Tayvan ve Çin, 1949'da komünistlerin bir iç savaş sırasında Çin'in kontrolünü ele geçirmesiyle ayrıldı. Kaybeden Milliyetçiler Tayvan'a kaçtılar ve adada kendi hükümetlerini kurdular.
Yorumlar